Защо дакелите са популярни в Швеция? Как можете да събирате

...
Защо дакелите са популярни в Швеция? Как можете да събирате
Коментари Харесай

10 необичайни данъка или защо дакелите са популярни в Швеция

Защо дакелите са известни в Швеция? Как можете да събирате налози от слънцето и сянката? Защо Китай стартира да прави пръчици за еднократна приложимост от бамбук? Как заплащат за прахуляк в Армения?

Днес ще ви разкажем за някои от необикновените налози, които сега съществуват в света.
 Снимка 487391
Източник:

Данък при овакантяване на страната

Отлична концепция за финансовото министерство, само че към този момент нямаме подобен налог.

Но в Япония има. Този налог се заплаща от всеки, който напусне страната, без значение дали е локален гражданин или гостуващ екскурзиант. Данъкът е включен във всеки билет за превоз до друга страна - аероплан или транспортен съд.

Само деца под две години, пасажери, които са прекарали по-малко от ден в страната, както и посланици и дипломати не заплащат налога.

През 2020 година Япония възнамерява да получи няколко милиона $ от този налог след Олимпийските игри. Но не се развиха дружно, защото игрите бяха отсрочени за една година.
 Снимка 407201
Източник:

Данък върху обществените мрежи и блогове

През 2018 година управляващите на Уганда помислиха да вкарат налог за всички, които седят в обществените мрежи.

Всеки консуматор би трябвало да заплаща 0,05 $ дневно, а с цел да вършиме блог, би трябвало да платите 1,2 $.

Правителството на Уганда стимулира въвеждането на налога с обстоятелството, че локалните поданици популяризират прекалено много клюки и дезинформация в обществените мрежи, което изисква доста старания и пари за битка с тях.
 Снимка 493765
Източник:

Данък върху необикновени имена

Родителите, които желаят да дадат на детето си извънредно име, би трябвало да заплащат налог в Швеция.

Сумата на налога е почти 700 евро.

Проблемът е, че няма обстоен лист със неразрешени имена, а критериите за установяване на " необикновени " са доста неразбираеми и нееднозначни.
 Някои странни закони в американските щати
Някои странни закони в американските щати

В Тенеси е неразрешено да давате паролата си за Netflix, Джорджия не дава да се яде пиле с вилица и нож

Името на всяко дете се ревизира от локалната данъчна работа, когато детето навърши 5 години. В случай, че името се окаже извънредно, родителите ще бъдат принудени да се разделят с него или да пратят налог.
 Снимка 459273
Източник:

Данък върху слънцето и сянката

В испанските курортите Майорка, Ибиса и Менорка туристите би трябвало да заплащат по 1 евро дневно, в случай че желаят да създадат загар. По-късно тези пари отиват за реорганизация и поддръжка на курортите.

А данъкът върху сянката във Венеция е прочут от дълго време. Плаща се от притежателите на търговски обекти със чадъри и тенти, в случай че върху градската земя падне сянка.

Поради този налог доста кафенета във Венеция изцяло изоставиха сенниците.
 Снимка 251455
Източник:

Данък върху пръчките за еднократна приложимост

От 2006 година в Китай има налог върху дървените пръчки за еднократна приложимост.

Изчислено е, че в страната се създават 45 милиарда дървесни пръчици за еднократна приложимост годишно, за които в страната са отсечени 25 милиона дървета.

Поради това управляващите взеха решение да наложат налог върху всяка създадена нова пръчица в размер на 5% от разноските. Парите отиват за засаждане на нови гори.

Сега множеството от пръчките в Китай са направени от бамбук, който се смята за билка и не попада в този закон.
 Снимка 311999
Източник:

Данък върху нездравословната храна

Редица страни имат вносни мита върху хранителни артикули, които локалните управляващи признават за нездравословни и способстват за затлъстяването.

Обикновено това са храни с високо наличие на захар. Подобни налози съществуват в три дузини страни по света.

Във Англия да вземем за пример вносител заплаща към 2 евро за литър газирана напитка, в случай че съдържа 5 до 8 грама захар на 100 мл размер и 3 евро за повече от 8 грама.
 8 необикновени средства за публичен превоз по света
8 необикновени средства за публичен превоз по света

От точка А до точка Б с трен от бамбук, с амфибус, коко такси или тобоган

Имайки поради какъв брой кока-кола и сходни питиета се внасят в страните по света, това е добър източник на приходи за бюджетите.
 Снимка 245054
Източник:

Данък за прахуляк

В Армения жителите заплащат налог, с цел да отстранен пътния прахуляк от градските улици, дворовете и другите публични зони.

Данъкът се пресмята въз основа на квадратните метра от почистеното пространство.
 Снимка 494935
Източник:

Данък върху платената обич

Нидерландия е необятно известна като страна, в която са легализирани платените услуги с избран темперамент. Този факт постоянно става обект на смешки от най-различни типове.

Не всички обаче знаят, че до 2011 година представителите на " най-старата специалност " в Ниската земя плащаха налози като всички останали, а не самостоятелни. И тогава страната реши да се заеме и с този бизнес.

Сега данъчната ставка регистрира спецификата на бизнеса, тя е диференцирана и може да варира от 500 до 2000 евро на месец.
 Снимка 493744
Източник:

Данък върху кучетата

В много страни по света има налог за развъждане на кучета.

Но самото битие на налога не е толкоз забавно, колкото методите за неговото пресмятане. Например, в Швеция размерът на заплащането зависи от височината на кучето в холката, а в Норвегия - от дължината на кучето, без опашката.

Нищо чудно, че една от най-популярните породи в Швеция са дакелите.
 Снимка 209406
Източник:

Данък за отдих и развлечения

В Индия билетите за развлечения и спортни събития включват наложителен налог. Ако желаете да се забавлявате - попълнете държавната хазна!

Преди три години данъкът можеше да бъде до 110% от цената на билета, само че от 2017 година той е наведен в по-нормален размер. Сега оптималната сума за събиране е не повече от 28% от билета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР