Защо България се насочва да вкарва пари в шелфово сондиране

...
Защо България се насочва да вкарва пари в шелфово сондиране
Коментари Харесай

Манов: Защо ще им пълним гушите на ОМV, с преобладаващо държавно участие на Австрия, която не иска да ни пусне в Шенген

Защо България се насочва да вкарва пари в шелфово сондиране в офшорни зони, в случай, че от 12 години имаме потвърдени 480 милиарда куб. м природен газ на територията на страната ни, където сондирането е доста по-лесно и доста по-евтино. Имаме потвърдени извлекаеми ресурси. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " енергийният специалист Красимир Манов във връзка информацията за TOTAL и OMV, които оповестиха техния план за търсене на петрол и газ в " Блок 1-21 Хан Аспарух " в Черно море. Стана ясно, че се чака да намерят газ в източния завършек на блока, който ще разреши рандеман на 13 милиарда куб. м газ на година. А енергийната парламентарна комисия приготвя план за решение на Народното събрание, с който да бъде предоставено на министъра на енергетиката да уговори присъединяване на България като трети сътрудник в консорциума, който ще търси петрол и газ в Черно море.

" Защо ще им пълним гушите ние на ОМV? ОМV е компания, която е с преобладаващо държавно присъединяване на страната Австрия. И страната Австрия не желае да ни пусне в Шенген. Защо ние ще се включваме там и ще им плащаме пари? Не може да се направи никаква оценка за включване като акционер от страна на страната, до момента в който не забележим резултатите от сондирането, а такива резултати няма. Ами, в случай че сондажите се окажат провалени, нерентабилни или сухи - какво вършим тогава? Всичките тези пари отиват напразно. Нека да си ги оставим да си сондират в шелфа, да забележим какво ще изкарат. Така или другояче, страната ще получава 30% концесионна такса от добива. Това е нероден Петко, приказваме за интервал след 10-15 години, извънредно комплицирана активност и да е позитивен резултатът, добивът няма да бъде по-рано от 10-15 години. При състояние, че ние имаме потвърдени ресурси на територията на България в областите Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, прословутата Етрополска свита, находище “Спасово " - за какво не добиваме газ от там, а ще търсим в шелфа. Оставете го шелфа има богати международни корпорации, те да си поемат риска и да забележим какво ще създадат, само че до момента нищо не са създали. То по тази причина и Repsol се изтегли. И е прав Илиян Василев като споделя на Добрев: " Рибата е в морето, но ние слагаме тигана ", изясни Красимир Манов.

Според енергийния специалист първото и най-важно нещо е да бъде отстранен мораториума от Народното събрание, който не позволява да създаваме личните си залежи.

" Tова, което се случва е слугинаж на непознати хора и страни. Той Левски на времето по тази причина е споделил: " Искам да се освободим сами, тъй като този, който ще ни освободи, той ще ни пороби ". Трябва да дойдат хора, които да гледат България преди всичко, българският интерес. Имаме си лични залежи, за какво ще вървим да се завираме, да вършим някакви други схеми. ", безапелационен беше Манов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР