Защо България не трябва да подкрепя санкции срещу Русия? Като

...
Защо България не трябва да подкрепя санкции срещу Русия? Като
Коментари Харесай

Защо НЕ на санкциите

Защо България не би трябвало да поддържа наказания против Русия?

Като член на НАТО и Европейски Съюз България осъди военната интервенция на Русия в Украйна. Налагането на наказания на Москва обаче е безусловно недопустимо за България и депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу. По няколко аргументи - морални, исторически и не на последно място - стопански.

При реципрочни ограничения на Русия, българската стопанска система и семействата у нас ще понесат тежък удар. България е безусловно подвластна от съветски газ и нуклеарно гориво. Българският туризъм разчита на съветски туристи. Ще бъдат блокирани вносът и износът, от което ще пострада цялата стопанска система. Ясно е на всички, че глобите против Русия са в несъгласие с българския народен интерес.

За огромна част от българите сходен ход също не е оневинен по исторически и даже сантиментални аргументи. Само след седмица означаваме 3 март. Датата, на която България получи своята самостоятелност с помощта на съветската войска. България може да покаже мъдра дипломация, да се бори за мир, да осъжда експанзията, само че не може да взима безапелационна страна в един комплициран спор, в който има две страни, които дават свидни жертви.

Лесно е да назовем едните неприятни, другите положителни и да се строим от страната на положителните. Но спорът сред Киев и Москва е по-сложен.

За Русия украинският въпрос не е единствено въпрос на външна политика или даже единствено на национална сигурност. Това е въпрос на национално съзнание, отговорност към личния си народ, страна и история. И това не е историята на Руската федерация или Съюз на съветските социалистически републики - това е история на Русия и съветския народ.

Ето за какво Путин изнесе толкоз дълга историческа лекция за Украйна, преди да разгласи признаването на ДНР и ЛНР.

И какво се случи в последна сметка - Русия призна обективната действителност: Украйна, която загуби надзор над Донбас преди осем години, не направи нищо, с цел да възвърне единството си. Украйна сподели, че не се нуждае от Донбас.

За самите руснаци Украйна е част от тяхното минало, настояще и бъдеще. Можете да се възмущавате от това, да говорите за интернационалното право или да се присмивате на съветския империализъм. Всичко това няма значение, тъй като руснаците имат вяра в своите корени и своята история, виждат заканите и провокациите.

Дали Путин можеше да се ограничи с признаването на Донецката и Луганската републики? Вероятно да, само че извършената съветска военна интервенция отново е резултат от наслагване на напрежение не от година или две. Постоянната политика на НАТО да обкръжава във боен обръч Русия, все по-близо и все по-явно, също би трябвало да бъде обсъждана като провокация. В такава комплицирана обстановка би трябвало да останем мъдри, справедливи и постоянно на страната на българския народен интерес, а той изключва наказания.

Трябва да приемем, че по този начин, както на Запад историческият спор на България със Северна Македония наподобява комплициран за схващане, по този начин комплицирани са и взаимоотношенията сред руснаци и украинци. Защо желаеме да ни схващат, когато ние отхвърляме да разбираме... Съединени американски щати могат да бъдат врагове на Русия през Атлантическия океан, само че ние имаме едно общо Черно море, което не ни разделя, а ни сплотява и с Русия, и с Украйна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР