Защо 18 мигранти загубиха живота си в бус край София?

...
Защо 18 мигранти загубиха живота си в бус край София?
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Случаят с мигрантите край Локорско показва, че границата е лесно пробиваема

Защо 18 мигранти изгубиха живота си в бус край София? Сред жертвите има и дете, оповестиха от здравното министерство. Над 30 души са отведени за прегледи и разпити от следователи. До момента по случая са арестувани четирима души, измежду които и притежателят на камиона, в който са били транспортирани мигрантите.

„ Трагедията с мигрантите край Локорско е извънредно тежък случай без казус на територията на страната. “

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Славчо Велков – специалист по интернационална сигурност. По думите му това е доста сериозен пробив в националната сигурност на страната.
Това е демонстративен случай, че вътрешната ни граница е доста елементарно пробиваема. Въпреки, че показвахме на австрийския канцлер, че границата ни се охранява добре, то в този момент е ясно, че Шенген няма да е лесна задача.
Според Велков преградното оборудване по границата не е непреодолимо за мигрантите и това не е средство, което може да подсигурява сигурността на България.

„ Това, което се случи при Локорско нямаше да стане, в случай че те не бяха минали границата. А с цел да не я преминат тя би трябвало да се охранява добре. Например в Гърция не се случва това, тъй като гръцката страна работи с европейските си сътрудници “, уточни специалистът по сигурността.

„ Министърът на вътрешните работи сподели, че българската страна ще отвърне с цялата си мощност на трафика на мигранти. Министърът на външните работи да упорства, в случай че би трябвало и 24ч. пред европейските сътрудници, че откакто Европа желае да има сигурна външна граница, да оказва нужната помощ на България – финансова и физическа “, акцентира Велков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР