Защитникът на Левски - Келиан ван дер Каап, даде интервю

...
Защитникът на Левски - Келиан ван дер Каап, даде интервю
Коментари Харесай

Ван дер Каап: Специално е да играеш пред феновете на Левски, винаги вдигат адреналина ти

Защитникът на Левски - Келиан ван дер Каап, даде изявление в предаването " Домът на футбола ". Той приказва по всички настоящи тематики към " сините ", както и за сравненията с Върджил ван Дайк. 

Келиан, към този момент си съвсем година тук в София, в Левски, по какъв начин се справяш до този миг? Всичко наред ли е?

Да, всичко е наред към този момент. Страната ми харесва, вижте, съвсем ноември е, слънчево е, това също ми подхожда. Изиграх много огромни мачове, много хубави мачове, има хубава атмосфера на съвсем всеки дуел, тъй че всичко е добре

И тук имаме огромни мачове, както и в Нидерландия, когато Фейнорд и Аякс играят, както и другите огромни тимове, постоянно е горещо на трибуните, само че допускам, че си горделив и благополучен от обстоятелството, че игра и завоюва Купата през май против ЦСКА

Мисля, че това беше най- подобаващият конкурент против който да спечелим във финала. Да спечелиш купата е едно, само че да го направиш против ЦСКА е по- особено. Имаше доста страсти, както месеци след дуела. Това беше и първият трофей, който аз спечелвам, както и който клубът печели от много време насам, тъй че беше съвършено.

От спортно- техническа позиция, кое е по- комфортно за теб- играта с трима централани бранители, или с четирима бранители в линия?

И двете, знаете, аз съм от Нидерланидя, а там съвсем всички отбори играят с четирима бранители. Почти цялостен живот съм играл с четирима в линия, в този момент в Левски бе първият случай, в който играх с трима централни, само че и това ми подхожда. Смятам, че съм централен защитник, който разполага с разнородни качества. Не единствено едно или две характерни. Мога да играя и в двете системи, а най- хубавото е когато съм на терена.

За къс интервал в кариерата си си играл в Израел, само че в този момент е първият случай, в който си в чужбина по- дълго време. Как ти се отразява това като млад футболист?

По време на първата си година в чужбина научих много неща, които пренесох и тук в Левски. През първия си престой в чужбина направих някои промени, само че в този момент не ми се постанова. Чувствам се добре, привикнах, това не е нещо огромно за мен, към този момент имам. Опит в тези неща. Тук се приспособих много бързо. 

Има много нидерландци в българския шампионат, познаваше ли някои от тях от преди, от родината ви, поддържаш ли връзка с тях, да вземем за пример с тези от ЦСКА или Ботев Пловдив?

Не ги познавам персонално, само че несъмнено, част от тях са изиграли много мачове в Ервдизиви, тъй че знам имената им. Вратарят на Лудогорец- Серджио Падт, познавам го малко, тъй като аз бях във втория отбор на Грьонинген, а той капитан първия. Тренирали сме няколко пъти дружно, тъй че се познаваме

Говорейки за актуалната форма на Левски, резултатите не се получават постоянно,  макар че тимът играе добре

В мача със Славия имахме ментален проблем. Не дадохме всичко от себе си, не бяхме задоволително нападателни, само че по-късно показахме, че можем да вършим тези неща- да взимаме решения, да сме нападателни. Да, не вкарахме доста попадения, само че от време на време се случва. Всеки топ тим даже в топ първенствата- Англия, Испания, Нидерландия, минава през такива интервали с не най- положителните резултати. 

Ще ми се да поговорим за статичните положения, като централен заащитник, това е част от мощните ти страни, важи и за Хосе Кордоба и Сонко Сундберг. Левски е тимът с най- доста корнери приблизително на мач в елита, допускам желаете да се възползвате повече, тъй като имате единствено две попадения от статични обстановки.

Със сигурност. В игровите обстановки, когато не се получава, нямаме шанс, даже когато сме един на един, то тогава статичните положения могат да бъдат оръжие. Досега не бележим досттъчно, имайки поради качествата на футболистие с които разполагаме и методът, по който те играят във въздуха, би трябвало да бележим повече от статични положения.

 Беше загатнал в изявление за медия в родината ти, че главното в играта тук в България е отбраната, може би персонално за теб това е добре?

Имах поради, че когато си централен бранител би трябвало да си фокусиран първо върху защитните си дейности и по-късно вероятно да разиграваш. В Нидерландия е по- друго. Разбира се, когато си бранител, би трябвало да се защитаваш, само че се натъртва повече на играта с топка в крайници и по-късно да се защитаваш. Работи се и върху двете. Тук би трябвало да си сигурен, че си приключил работата си в отбрана на 100% и по-късно е всичко останало.

Със сигурност знаеш какво направиха почитателите на Левски, с цел да спасят клуба в последните месеца. Предполагам, че възприятието е особено, когато излизаш от тунела и играеш пред много аудитория в много мачове

Мисля, че когато тук има 10 000 души на стадиона, се усещат като 15-20 000. Това е нещо особено, това не е във всяка страна. С това не се привиква, то постоянно подвига адреналина ти.

Може би от време на време в България акцентираме прекалено много на физическия аспект в подготовката,  мислиш ли, че може да се огледа и малко повече към модерните технологии във футбола?

Да, технологиите оказват помощ. Не би трябвало те да завладяват всичко, само че в дребните елементи са потребни. Например да гледаш и анализираш личните си мачове. Някои технологии оказват помощ, само че не би трябвало да са над всичко друго.

И най-после един предстоящ въпрос- много постоянно си оприличаван на Върджил Ван Дайк, въпреки и в този момент да си се подстригал, само че какво е чувството да те съпоставят с толкоз добър бранител освен поради външния тип, само че може би и поради някои сходни качества?

Как се усещам ли?

Дразни ли те?

Не, не е дразнещо, само че към този момент го чувам три години и е постоянно едно и също. Да, занимателно е, когато хората го споделят, не бих споделил, че се нервирам

Какво е желанието ти в оставащите мачове до края на годината?

Трябва да спечелим всички мачове. Ние сме Левски, би трябвало постоянно да печелим, без значение от терена, времето и други условия. Трябва да печелим, по-късно да си починем, да проучваме сезона. През лятото нямахме доста отмора, в този момент паузата ще е по- дълга и ще прегледаме какво сме постигнали и ще се подготовим за това, което ни чака.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР