Защитените зони в България са общо 340, покриващи 34,4% от

...
Защитените зони в България са общо 340, покриващи 34,4% от
Коментари Харесай

Красимир Живков: Над 34% от територията на България е част от „Натура 2000“

„ Защитените зони в България са общо 340, покриващи 34,4% от територията на страната. Това ни подрежда на едно от челните места в Европа “, съобщи зам. -министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на Информационния ден за „ Натура 2000 “ в Министерство на околната среда и водите, оповестиха от ведомството.

Той изясни, че България е една от най-богатите на биологично многообразие страни в Европа. На повърхност от 111 хиляди кв. км е концентрирано извънредно огромно биологично многообразие в три биогеогеографски региона – Черноморски, Континентален и Алпийски. „ Нашият принос към мрежата „ Натура 2000 “ се показва в опазването на 90 вида хабитати, значими местообитания на 100 типа растения и 226 типа животни, избрани от европейските наставления “, добави Красимир Живков.

Зам.-министърът съобщи, че програмата LIFE е затвърдила своите позиции като един от главните принадлежности, подпомагащ осъществяването и използването на политиките в региона на околната среда и климата. Доказателство за това са все по-нарастващият интерес към програмата и увеличението на броя на бенефициентите.

На днешното събитие бяха показани ограниченията, свързани с „ Натура 2000 “ по оперативни стратегии „ Околна среда “, „ Развитие на човешките запаси “, „ Иновации и конкурентоспособност “, Програма за развиване на селските региони и Програма за морско дело и риболовство. Бяха показани и предпочитани тематики за финансиране, свързани с „ Натура 2000 “ по стратегия LIFE. Представени бяха и положителни практики по сполучливо осъществени планове с финансовата поддръжка на стратегия LIFE на Европейски Съюз.

На Международния ден на биологичното многообразие – 22 май, България отбелязва за втора поредна година Европейския ден на мрежата „ Натура 2000 “, който съответствува и с отбелязването на 26-годишнината от основаването на стратегия LIFE на Европейски Съюз. На 21 май 1992 година е утвърдена Директивата за местообитанията на Европейски Съюз, която дружно с Директивата за птиците (одобрена през 1979 г.) става основа за създаване на мрежата. Днес “Натура 2000 “ се състои от повече от 27 000 обекта на територията на Европейски Съюз и моретата, които способстват за опазването на неповторимото европейско естествено завещание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР