Защитена местност „Залив Корал“ обяви със своя заповед министърът на

...
Защитена местност „Залив Корал“ обяви със своя заповед министърът на
Коментари Харесай

МОСВ обяви залива Корал за защитена акватория

Защитена околност „ Залив Корал “ разгласи със своя заповед министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Решението за предпазената акватория е част от тактиката на екипа в министерството за запазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение „ Да запазим Корал “.

„ До 2030 година би трябвало да имаме 30% предпазени морски зони и 10% строго предпазени морски зони като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в „ Коалиция за висока упоритост за природата и хората “ – междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България се причисли на 2 март тази година “, сподели министър Борислав Сандов. Министерство на околната среда и водите разпореди на Българска академия на науките правенето на идея за постигането на тези цели, работи и с неправителствения бранш, който има интензивно присъединяване в опазването на природата и биоразнообразието.

В границите на предпазената околност се не разрешава навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са възможни единствено при бедствия, изключителни обстановки, спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова в интервала от 1 октомври до 1 март. Не е разрешено създаване и слагане на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на предпазената околност не се позволява развъждането на аквакултури, потреблението на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други боклуци, както и заустването на канализации.

Защитената околност „ Залив Корал” е третата морска предпазена територия у нас след резерват „ Калиакра” (1941 г.) и предпазена околност „ Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите типа китоподобни.

Обявяването на още три нови морски предпазени територии е на стадий публично разискване – предпазените зони „ Аладжа банка “, „ Емона “ и „ Отманли “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР