Защитаваме българския интерес, когато се противопоставяме на санкции срещу РусияЗа

...
Защитаваме българския интерес, когато се противопоставяме на санкции срещу РусияЗа
Коментари Харесай

Корнелия Нинова за 3-ти март: Не можем да подменяме историята

Защитаваме българския интерес, когато се противопоставяме на наказания против Русия

„ За нас това, което става в Украйна е война. Решението на спора е прекъсване неотложно на военните дейности и сядане на масата за договаряния. Приветстваме началото на тези договаряния, които започнахме през днешния ден. Против сме глобите против Русия. Не от през днешния ден, не от през вчерашния ден, а от години наред, в това число при първия спор в Украйна ”, съобщи позицията на Българска социалистическа партия в ефира на бТВ водачът на партията и вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

„ Смятаме, че глобите не водят до резултатите, поради които се постановат. Фактите демонстрират, че при наложените последни наказания стокообменът на Русия със света се е повишил от 500 милиарда на към 700 милиарда На първо място това. На второ, считаме, че от тези наказания ще пострада българската стопанска система, българската енергетика и българският народ. Заставаме на позицията на българския народен интерес ”, аргументира се Нинова в предаването „ Лице в лице ”.

Тя съобщи още, че от Българска социалистическа партия приканват да не употребяват актуалните събития и протичащото се в този момент, с цел да се отхвърляме и зачертаваме историята си и акцентира, че на 3-и март в Руско-турската освободителна война, с изключение на руснаци, са взели участие още украинци, финландци и други.

„ Първо, би трябвало да помогнем на бежанците ”, безапелационна бе вицепремиера Нинова. Тя заяви, че като министър на стопанската система е командировала всички търговски представители от страните към Украйна на границите. „ Помагаме, организираме филантропична помощ. Направихме в Министерски съвет лист с всички държавни станции и рехабилитационни центрове, където да ги настаняваме тези хора ”, добави тя.

„ Второ, би трябвало да подготвим българската стопанска система и да дадем на българските жители сигурност. В последните дни организирахме срещи с работодателите, а през днешния ден, дружно с министъра на земеделието – с огромните хранителни вериги и производителите на български храни. Искам да успокоя всички – имаме зърно за идващите 2 години в запас, няма заплаха за хляба. Имаме запас на артикули. От днешните диалози стана ясно, че складовете са цялостни и няма проблеми по веригата на доставки ”, сподели още Корнелия Нинова.

Министърът на стопанската система още един път акцентира, че нито един подробност от оръжие, камо ли цяло оръжие, не е изнесен от България за Украйна. „ Решението за това е взето на Междуведомствена комисия, в която вземат участие Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите, разузнаването и Министерството на стопанската система, през 2014 година Направихме обзор на всички покупко-продажби от 2014 година до момента. Оттогава не е изнасяно нищо за Украйна. Между другото от 2015 година такава възбрана за експорт има и за Русия ”, изясни министър Нинова.

По нейните думи няма публично искане от украинската страна за изнасяне на оръжия. Такава поръчка не е постъпвала и въпросът не е обсъждана и на Министерски съвет.

„ Позиция на Българска социалистическа партия е, и като министър ще не отстъпвам тази позиция в Министерски съвет, че не би трябвало да изнасяме българско оръжие и артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна ”, безапелационна бе Корнелия Нинова. Тя сподели още, че в случай че постъпи такова предложение в Министерски съвет, министрите на Българска социалистическа партия ще гласоподават „ срещу ” или „ въздържал се ”. „ Това няма да ни е за първи път, тъй като преди няколко седмици, когато Стефан Янев внесе предложение да бъдат позволени на българска територия войски от други натовски страни, четиримата министри на Българска социалистическа партия повече от час убеждавахме сътрудниците си от Министерски съвет какъв брой това е погрешно и не го подкрепихме, когато министър председателят Петков го подложи на гласоподаване ”, добави Нинова.

„ Директното изнасяне на оръжие е директно включване във войната. Ние сме партия, която желае мир. Искаме и двете страни да спрат военните дейности ”, аргументира се вицепремиерът.

Според нея всички нации ще понесат последствията от война, а в България така и така инфлацията е висока и има огромни усложнения от енергийна, икономическа и обществена рецесия.

„ Министър Проданов осведоми, че сме имали 1500 декларирани полети с туристи от Украйна и от Русия за това лято. Всички те в този момент падат. Колко ще са загубите за България от това? Съпричастни сме, това е война. Осъждаме съветската страна за това, което се случва, желаеме да спрат, само че мислим и за българския народен интерес ”, разяснява Корнелия Нинова.

„ Да, ние имаме разлики в обединението. Нашите сътрудници почитат тези разлики и мнението, което показваме. В този миг да падне държавното управление или тези хора, които може би вършат опити да го смъкват, го създадат, е безпределно безконтролно към България. Общият интерес сега е по-малко страсти, рационални решения, сигурност и успокоение за българските жители ”, сподели още тя.

„ Българска социалистическа партия е стълбът на сигурност, на мира и на балансиране на крайностите в това държавно управление. Например, едната прекаленост беше на Демократична България – в никакъв случай нуклеарна енергетика. Другата беше нашата – единствено „ Белене ”. Накрая, с помощта на нашата непоклатимост и разсъдък, се стигна до резултат. Най-накрая ще имаме нова нуклеарна мощ. На този стадий най-вероятно ще е нов блок в „ Козлодуй ”, построен със закупеното и налично съоръжение в България ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Бюджетът, който се одобри, е нужен. Повишаването на капиталовите и финансовите разноски е доста належащо за стопанската система. Много мощният обществен детайл е нужен, с цел да помогнем на слабите и бедните, на младежите с деца. Инвестициите в човешкия капитал са доста значими с оглед демографската рецесия. Бюджетът е извънредно ляв. Този бюджет всъщност промени модела – нещо, за което ние се борим от години. Върна ролята на страната. Победи оня демократичен модел, при който страната се беше изтеглила от основните браншове и оставя всичко на свободата на пазара, при която огромните и монополистите унищожиха дребните ”, разяснява Бюджет 2022 Корнелия Нинова.

С оглед на настъпилите събития обаче, Нинова призна, че с актуализацията през юни ще наложи смяна в тези параметри. „ Ние така и така бяхме заложили актуализация, в този момент тя е още по-наложителна ”, сподели тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР