Чудесният гол на Кармона изстреля Испания във финала на Световното първенство за жени

...
Зашеметяващият късен удар на Олга Кармона донесе на Испания победа
Коментари Харесай

Зашеметяващият късен удар на Олга Кармона донесе на Испания победа с 2-1 над Швеция във вторник, за да ги изведе във финала на Световното първенство за жени за първи път в историята си.

Вълнуващата победа на Испания в Идън Парк поставя началото на двубой в Сидни в неделя с Австралия или Англия, които се срещат в другия полуфинал в сряда.

Полуфиналът в Окланд изглеждаше, че се движи към продължения преди внезапно да избухне, когато резервата Салма Паралуело изведе Испания напред девет минути преди края.

Ребека Блумквист изравни за Швеция в 88-ата минута само за крайния защитник Кармона, капитанът на Испания, който отбеляза с превъзходен удар от долната част на напречната греда от границата на наказателното поле.

Това беше забележително постижение за нация, която никога досега не е надхвърляла 16-финалите на Световно първенство за жени, и за отбор, който беше в хаос през предшестващите месеци до турнира.

Петнадесет испански играчи казаха на своята федерация миналия септември, че не желаят повече да бъдат разглеждани за селекция, главно поради недоволство от треньора Хорхе Вилда, и само трима от тях се завърнаха за това участие в Световната купа.

Докато мечтата им за слава на Световното първенство остава жива, Швеция остава с познато усещане, след като стигна толкова далеч на друг голям турнир, преди да се провали.

Това е третият път от четири Световни първенства, на които те достигат до полуфиналите , само за да губи всеки път.

Отборът на Петер Герхардсон също загуби в последните четири на Европейското първенство миналата година, след като беше победен на финала на Олимпийските игри в Токио с дузпи срещу Канада през 2021 г.

Супер-суб Паралуело

Вилда реши да не дава старт на Паралуело, след като тя влезе от пейката, за да вкара победителя в четвъртфинала срещу Холандия.

Вместо това той припомни Алексия Путелас и управляващата топка Или победителят започна за първи път, откакто Испания беше победена с 4-0 от Япония в груповата фаза.

Планът очевидно беше да се доминира притежанието на топката и да се накара по-внушителна физически Швеция да гони.

Испания имаше много повече топката през първото полувреме, но нито на Путелас, нито на Айтана Бонмати им беше позволено времето и пространството наистина да повлияят на играта.

Най-близо до излизането от безизходицата беше от далечна дистанция, когато Дженифър Хермосо върна топката обратно на Кармона, чийто удар свирна встрани.

Швеция беше взела мача с Япония с впечатляваща победа с 2-1 на четвъртфиналите, но не предложи почти нищо тук, докато изведнъж почти не отбелязаха три минути преди полувремето.

Натали Бьорн изпрати центриране отдясно към задната греда за Фридолина Ролфо – срещу седем от колегите си от клуба на Барселона в стартовия състав на Испания – но нейното воле със страничен крак беше спасено от Ката Кол.

Планът на Вилда очевидно беше за да спаси темпото на Паралуело, когато шведската защита започна да се изморява и точно преди часа той се обърна към бившия спортист.

Параллуело зае мястото на Путелас, който все още не е завършил 90 минути до този момент Световно първенство, докато тя продължава да възстановява пълната си форма след сериозна контузия на коляното.

Упоритостта на резервата почти донесе откриването за Испания 20 минути преди края, когато тя се протегна, за да задържи топката в игра след центриране на Ермосо, но Алба Редондо обърна нейното съкращаване беше широко.

След това Паралуело нанесе удар с девет минути оставащо нормално време, показвайки убийствен инстинкт да нанесе удар ниско в ъгъла.

Но Швеция не се отказа, изравнявайки в 88-ата минута благодарение на два свои собствени заместници.

Лина Хуртиг току-що се появи, когато кимна центриране на Блумквист, за да стреля, повишавайки отново призрака на продълженията.

Но Кармона, левият бек на Реал Мадрид, имаше други идеи, докато постигна победа за Испания със стил.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР