Зашеметяващите пейзажи и високото качество на образованието са само част

...
Зашеметяващите пейзажи и високото качество на образованието са само част
Коментари Харесай

Защо Швейцария отново е топ локация за експатите?

Зашеметяващите пейзажи и високото качество на образованието са единствено част от аргументите, заради които експатите избират да живеят в Швейцария. Според резултати от изследване на банката HSBC измежду 20 460 експати от 46 страни точно Швейцария е обичаното място за живеене и работа, и то за трета поредна година.

93% от респондентите оповестяват за усъвършенствано качество на живот след преместването им в тази страна и я показват за една от трите най-предпочитани, паралелно с Австралия и Нова Зеландия, когато става дума за изцяло богатство, написа CNBC.

За Онър Джаксън, 29-годишна докторантка в университета в Нюшател, измежду огромните благосъстояния на Швейцария са „ красивите естествени дадености “ с доста планински преходи и клисури за разглеждане. „ Просто е красиво, това е толкоз зашеметяваща страна “, разяснява тя.

Тя отбелязва и какъв брой по-чист е въздухът спрямо Лондон, откъдето се мести през 2018 година дружно с колегата си Алекс, който отглежда двугодишния им наследник.

Цената на живот е висока, само че съгласно Джаксън има фокус върху продажбата на локално отглеждана продукция и по-малко вносни артикули и на всички се заплаща „ сносно “. Самата тя печели по към 70 хиляди швейцарски франка (около 130 хиляди български лева) годишно. Освен това през 2020 година Женева вкара минимална заплата от 23 франка на час, за която се твърди, че е най-високата в света.

Джаксън и сътрудникът ѝ заплащат към 1100 франка на месец за апартамент с три спални в Нюшател. Според швейцарската федерална статистическа работа междинният наем в страната към 2019 година е бил 1362 франка месечно.

Жителите не заплащат народен застрахователен налог, а другите такси са „ релативно ниски “. Според Джаксън разноските за опазване на здравето обаче са високи.

В Швейцария хората по закон би трябвало да заплащат здравни осигуровки, в случай че желаят да живеят в страната. През 2019 година за един човек са били изразходвани по 801 франка за опазване на здравето месечно. Жената отбелязва, че качеството на здравните грижи е високо, само че цената въпреки всичко е шокираща по отношение на Обединеното кралство, което има финансирана от налози Национална здравна работа.

Същевременно тя споделя, че има известна доза консерватизъм. „ Например Алекс е баща, който си стои вкъщи, и може да има малко комплициране по отношение на това кой работи и хората са склонни да считат Алекс за индивида, виновен за парите и други сходни неща “, изяснява Джаксън.

Тя и фамилията ѝ скоро би трябвало да се реалокират в Лос Анджелис за една година, защото е получила дотация от народен орган в страната за отпуск за научни проучвания. След това обаче ще се върнат назад в Швейцария и ще останат дълготрайно, в случай че това е допустимо.

Стабилност

Сам Буржоа е учител в университета в Лозана и печели към 3000 франка на месец. Той живее в град Биел със брачната половинка си Катрин и техния наследник, откакто се мести от Тексас през 2013 година.

Според него едно от преимуществата на Швейцария е фактът, че е много „ постоянна “, изключително във връзка с политиката.

„ Искам да кажа, хубаво е, че нещата в институциите действат и можете да разчитате на тях “, споделя той.

Буржоа обаче прибавя, че може да има малко културна „ сдържаност “, която идва с тази непоклатимост. „ Когато съм в планината, в случай че се осмеля да изляза от пътеката, има: „ О, не можеш да излизаш от пътеката “, изяснява той и добавя, че му липсва „ американската дива природа “ от мястото, където е израснал във Върмонт.

Според него здравната система е доста по-освобождаваща, в сравнение с тази на Съединени американски щати, тъй като не е обвързана с работата. „ Много хора, които познавам, резервират работата си единствено поради опазването на здравето, макар че са изцяло нещастни там “, споделя той. Мъжът към този момент е кандидатствал за швейцарско поданство.

„ Единствената причина, заради която бих се върнал в Съединени американски щати, да вземем за пример би била, по някакъв метод да ми предложат нещо… то би трябвало да е най-малко равностоен метод на живот, в случай че не по-добър, което е малко евентуално да се случи “, счита Буржоа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР