Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете

...
Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете
Коментари Харесай

Ситуацията с чумата по прасетата била повече от критична

Засега в България е доказано огнище на чума по свинете единствено в провадийското село Тутраканци. Там десетки свине бяха убити. От другата страна на река Дунав обаче се задава нова опасност. В близкото до Русе Гюргево има инфектирани животни. Заради непосредствената непосредственост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В същото време Русия забрани вноса на български свине и свинско месо.

" Ситуацията е повече от сериозна. Намирате ме в Брюксел, където втори ден тече конференция и обсъждаме ограниченията за африканската чума. Всички са мощно разтревожени. На този стадий рекомендациите за прасетата в задния двор не може да станат наложителни, само че е мощно целесъобразно да се изколят животните в точния момент ", съобщи в " Здравей, България " по Нова тв зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той изясни, че най-рискова е групата на свине, чиито стопани са и ловджии. Ако някой от тях си занесе болно диво прасе у дома, цялото стопанство може да пострада.

" Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, тъй като в случай че се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората би трябвало да знаят това ", сподели Янко Иванов.

" Свикахме спешния щаб в Русенско, макар че ограниченията, които взимаме, са от няколко месеца. Извършена е стерилизация на Дунав мост. Отнемат се пренасяните меса на митницата. Контрол в дребните стопанства обаче няма и опцията да се разнесе болестта е точно в гледаните в задния двор свине ", разяснява регионалният шеф Галин Григоров.

По думите му единственото решение към този миг да се ограничи болестта е в близката година хората да не отглеждат свине в персоналните си стопанства.

" Искам да успокоя всички дребни стопани, че сме подготвени в нашата община да ги възмездим. Няма да чакаме Брюксел или София да дава пари. В наш общ интерес е да съществуваме ", съобщи Виктор Димитров, шеф на един от най-големите свинекомплекс в село Голямо Враново.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР