Засега социологическите агенции не виждат категоричен победител след изборите. Вероятно

...
Засега социологическите агенции не виждат категоричен победител след изборите. Вероятно
Коментари Харесай

И Финландия избира парламент frognews.bg

Засега социологическите организации не виждат безапелационен победител след изборите. Вероятно днешният ден ще бъде последван от дълги съдружни договаряния.

37-годишната Марин се възприема от почитателите по целия свят като модел за подражани. Тя остава доста известна измежду доста финландци, изключително измежду младите умерени. Въпреки това обаче има критици поради раздаването на пари за пенсии и обучение - съперниците го виждат като безконтролно разхищаване. 

Гласуването стартира в 9 часа сутринта локално време и ще завърши към 20 ч. Малко по-късно ще бъдат оповестени частични резултати от предварителния избор.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Социалдемократите на Марин, най-голямата партия в отиващото си съдружно държавно управление битка с дясната Национална съдружна партия и националистическата Финландска партия, като и трите печелят към 18,7-19,8% от бюлетините и по този начин разчитат на други по-малки партии за сформиране на държавно управление.

Националната коалиция води в социологически изследвания от съвсем две години, макар че преднината й се стопи през последните месеци. Формацията даде обещание а ограничи разноските и да спре повишаването на обществения дълг, който доближи малко над 70% от Брутният вътрешен продукт, откогато Марин встъпи в служба през 2019 година

Обвиненията към Марин са, че подкопава икономическата резистентност на Финландия в миг, когато енергийната рецесия в Европа, провокирана от войната на Русия в Украйна, засегна мощно страната и разноските за живот се усилиха.

Националистическата Финландска партия ъщо приканва за строги икономии, само че главната й цел е да понижи това, което нейният водач назова " нездравословна " имиграция от разрастващите се страни отвън Европейски Съюз. 

Следващото държавно управление ще види първите дни на участието на Финландия в НАТО. Най-забележителното от външнополитическите дейности на Марин, откогато тя встъпи в служба през 2019 година, е трасъкът, който тя даде на страната по отношението на участието в НАТО. Хелзинки направи противоположен завой и изиска да стане част от Алианса дружно с Швеция. Този развой към този момент е съвсем приключен, като Хелзинки се чака да се причисли до дни.

Около 1,7 милиона души или 40,5% от имащите право на глас към този момент са дали своят вот по време на едноседмичния предварителен интервал на гласоподаване, който завърши във вторник, демонстрират данни на Министерството на правораздаването.

Социалдемократите на Марин имат вяра, че икономическият напредък ще помогне да се овладее повишаването на обществения дълг и че в случай че хазната има потребност от балансиране, избират да обмислят повишение на налозите пред понижаване на разноските.

Този напредък обаче не е неминуем. Икономиката на Финландия, страна от 5,5 милиона, оцеля след пандемията по-добре от тези на множеството европейски страни, само че растежът се забави до 1,9% предходната година и се чака страната да изпадне в лека криза тази година, до момента в който инфлацията доближи връх от 9,1% през декември.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР