Засега се очертава в България и на Балканския полуостров лятото

...
Засега се очертава в България и на Балканския полуостров лятото
Коментари Харесай

Климатолог разкри с какво време идва лятото

Засега се обрисува в България и на Балканския полуостров лятото да бъде обикновено в температурно отношение. Не се чакат нито доста продължителни интервали на горещо време, нито дълги интервали на по-хладно и по-дъждовно време. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му дълготрайните прогнози сочат, че юни, юли и август месец идват с естествени температури – от 19 до 23-24 градуса в другите елементи на страната.

По отношение на преваляванията е малко по-деликатен въпросът. Над Балканите и над Западна България се чака да бъде малко по-дъждовно от елементарното. Юни и юли ще бъдат малко по-дъждовни в западната половина на България, до момента в който по морето и на изток се обрисува да бъде с естествени превалявания и даже малко по-сухо от естественото. Засега рискови температури, особени и рискови феномени не могат да бъдат планувани, само че нормално с градушките завършваме докъм 15-20 юни. Май и юни са месеците с най-вече градушки, по-късно внезапно пада тяхната периодичност и не чака нищо значително. Така че към този момент прогнозите са за обикновено в температурно отношение лято и малко по-дъждовно в западната половина на страната, съобщи проф. Рачев.

Летните превалявания са краткотрайни, само че интензивни. Като споделям малко по-влажно и дъждовно лято, това не значи, че ще вали от заран до вечер дъжд – преваляванията нормално са в следобедните часове, по здрач, само че те нормално са с по-голям интензитет и образуват по-голямо валежно количество, означи климатологът.

За море ще бъде уместно и през трите летни месеца, тъй като не чакаме по-обилни превалявания в Източна България. Напротив, те ще бъдат в нормата и най-малко към този момент малко под нормата. Прекрасно време за нашето Черноморие, а за останалите морета на юг, които нормално употребяват българите, там също ще бъде съвършено за отмора, сподели още проф. Георги Рачев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР