Засега Русия се справя добре с втората вълна на пандемията

...
Засега Русия се справя добре с втората вълна на пандемията
Коментари Харесай

К-19 в Русия: Моргите са пълни с трупове, болниците със заразени

Засега Русия се оправя добре с втората вълна на пандемията - най-малко съгласно формалните данни. Същевременно обаче се множат притеснителните фрагменти и сигнали в обществените мрежи - постоянно в несъгласие с формалните вести. Това написа " " в коментар на тематика "Коронавирус: притеснителни фрагменти и сигнали от Русия ".

Един случай в сибирския град Омск притегли вниманието към обстановката с ковид в Русия. На 27 октомври часове наред не се откриха места в лечебните заведения за двама тежко заболели пациенти с Ковид-19. Накрая медиците от незабавна помощ ги закараха в районната здравна работа, с цел да привлекат внимание към казуса.

Погледнато извън, обстановката при втората вълна от ковид в Русия е надалеч по-спокойна в сравнение с при първата. Ограниченията на публичния живот не са толкоз строги, колкото при започване на годината, множеството магазини работят. Но броят на хората, които се заразяват, още веднъж пораства. Властите настояват, че това се дължи на по-масивното тестване. Но съгласно известия от разнообразни райони на страната, повода са освен множеството проби.

Фрапантен случай от Ростов на Дон
В нощта против 12 октомври в Ростов на Дон починаха 13 пациенти. Информацията беше публикувана в обществените мрежи от техни близки. Един чиновник на клиниката, в която те са издъхнали, удостовери за случая пред медиите, само че пожела да резервира анонимност. Губернаторът на региона Василий Голубев обаче дефинира новината като "фалшива ".

Адвокатката Екатерина Гордон разгласява във Facebook историята на един от лекарите, който е бил на промяна през злощастната нощ Артур Топоров. По-късно локален вестник удостовери случая. Според лекар Топоров проблем в апаратите за обдишване е довел до гибелта на пациентите.

Същата вечер основният доктор Юрий Дронов, който беше инфектиран с Ковид-19, също е бил в болничното заведение. На 26 октомври беше обявено, че той е умрял - явно в друга клиника, в която евентуално е бил изместен поради проблемите с обезпечаването на О2. Последваха редица оставки.

Пълни лечебни заведения и механически проблеми
Лекари от Курганска област в Югозападен Сибир изпратиха писмо до президента Владимир Путин. Те сигнализират, че пациенти в региона чакат с дни за коли за спешна помощ, както и че в лечебните заведения няма задоволително лекари и кревати в лечебните заведения няма. Медиците се базират на оценки на незабавните служби, които всекидневно посещават сред 500 и 700 пациенти с ковид единствено в столицата на региона - Курган. Но градските управляващи регистрират нарастване от едвам 70 до 75 инфекции дневно.

Алексей Кузнецов, консултант на съветския министър на опазването на здравето, съобщи пред уеб портала РБК, че неговото министерство е изпратило група специалисти в Курган, с цел да дават организационна и методическа помощ.

През миналите дни из обществените мрежи се разпространяваха и притеснителни подиуми от Новосибирск. На тях се вижда по какъв начин възрастни пациентки лежат по кревати и по пейки по стълбищата на клиника. Заместник-главният доктор признава, че болничното заведение е претрупана.

И моргите са цялостни
И моргите са претъпкани. Миналия укинед в обществените мрежи беше оповестено видео, снимано от помощник на моргата в Новокузнецк в югозападен Сибир. На него се вижда пространства претъпкано с черни чували с трупове. "Тук всичко е цялостно с трупове, човек им върви безусловно по главите ", споделя създателят на въпросното видео.
 Временна болница на територията на панаира в Санкт Петербург
Временна болница в пространствата на панаира в Санкт Петербург
Подобна е обстановката в район Кемерово в западен Сибир. Там повода за препълнените морги била това, че доста околните на умрелите сами били заболели от Ковид-19 и можели да вземат труповете едвам откакто оздравеят. Освен това в района има дефицит на патолози, споделят от районната здравна работа.

В Барнаул, столицата на съветския район Алтай, в един търговски център беше построена полева болница. В Санкт Петербург пък сходна клиника се помества на територията на панаира. Все повече данни и фрагменти от разнообразни медицински заведения в Русия повдигат въпроси за формалната статистика и нейната меродавност.

Съмнения по отношение на статистиката
От 13 септември до 22 октомври управляващите в Санкт Петербург съвсем всеки ден оповестяват, че броят на новите инфекции е двойно по-голям от излекуваните пациенти с Ковид-19. Местен вестник сподели до каква степен тази информация е математически точна. Например на 18 октомври са докладвани 674 заболели и 337 излекувани, на 11 октомври 528 заболели и 264 излекувани и така нататък Броят на възстановилите също се движи към съотношението 2:1.

Според демографа Алексей Ракша сходно съвпадане е невероятно. Още на идващия ден това необичайно съвпадане изчезна от статистиката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР