Засега няма да се удължава извънредната епидемиологична обстановка. Това заяви

...
Засега няма да се удължава извънредната епидемиологична обстановка. Това заяви
Коментари Харесай

Ананиев няма да предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка

Засега няма да се удължава изключителната епидемиологична конюнктура. Това съобщи в изявление за „ Дарик радио " министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

По думите му това не значи, че не би трябвало да бъдат спазвани съществени противоепидемични правила, като обществена отдалеченост и стерилизация.

Той изясни, че до края на юни остава в действие наложително носенето на маски в лечебни заведения, аптеки и градския превоз както и условието кината и театрите да работят на 50% от потенциала на залите си.

„ Ние успяхме с ограниченията, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на повишаване, само че е контролируем и разпространяването е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско ниво ", изясни Ананиев.

По думите му България е измежду страните с минимум инфектирани на 100 хиляди души население - към 5%, до момента в който в други се доближава до 15% и даже 40%.

„ Няма страна в Европа и в света, в която да се тества 100 % от популацията, това е и невероятно. Приехме правилото за дифузно проучване на процеса, само че преминахме към клъстерното наблюдаване, което даде доста по-добър резултат. Ограничаваме огнището на болестта и понижаваме разпространяването на вируса в останалата част на страната ", съобщи той във връзка с смяната на метода на тестване.

Министърът означи още, че до края на месеца Европейската комисия би трябвало да реши какви ще бъдат критериите за допускане на хора от трети страни на територията на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР