Засега нещата за съставяне на правителство не изглеждат оптимистично, каза

...
Засега нещата за съставяне на правителство не изглеждат оптимистично, каза
Коментари Харесай

Крум Зарков: Трябва да създадем независима агенция за корупцията, ако искаме парите по Плана за възстановяване

Засега нещата за сформиране на държавно управление не наподобяват оптимистично, сподели през днешния ден служебният министър на правораздаването Крум Зарков в ефира на БНР. Той посочи, че в случай че служебно държавно управление би трябвало да продължи да ръководи, ще съобщи дали би траял да работи в него или ще се отдаде на идеята „ Българска социалистическа партия “.

„ Битка не, само че идея имам. Този въпрос, в случай че ми бъде заложен, тогава ще диря и неговия отговор и ще го дам обществено. “

„ Това, което трябваше да напише Министерството на правораздаването бе написано. Всички законопроекти по Плана за възобновяване са готови “, акцентира Зарков преди старта на 48-ото Народно заседание на следващия ден.

„ ПВУ не е единствено название на законите, а ангажимент за дълбоки промени, с тирета вътре, които би трябвало да бъдат изпълнени. Този проект е подобен, какъвто е. Депутатите ще се наложи да държат сметка за това, с което към този момент сме се заели, с цел да не се окаже, че избран закон, чието заглавие дава отговор на Плана, наличието му се разминава, което ще бъде спънка – няма да може да стартира усвояването по прословутия втори транш. “

По този проект в другите му разновидности са работили съвсем всички партии, добави той.

Трябва да бъдем амбициозни и реалисти по едно и също време, акцентира Крум Зарков.

Относно антикорупционния закон министър Зарков разяснява, че сме се заели да създадем самостоятелна организация за корупцията по високите етажи на властта, която да има проверяващи функционалности.

„ По отношение на спора на ползи – с цел да бъде ефикасна и работеща, тази комисия би трябвало да се занимава единствено с едно нещо – противоположното на това, което беше КПКОНПИ, събрала доста разнообразни процедури, доста разнообразни задания на едно място. Крайно време е да сложим въпроса там, където е – корупцията по високите етажи на властта и наказателното ѝ гонене. Защото главната рецензия, която получаваме, е – няма наказани. “

„ Има разнообразни типове популизъм. Напоследък в България се появи понятието наказателно-правен популизъм “, разяснява правосъдният министър.

„ Главният прокурор би трябвало да е най-обран в своите приказки, само че не е по този начин. Това замерване сред институции за това кой е отговорен, не знам на кого прави работа. “

Засега не наподобява изобщо реалистично този състав на Висшия правосъден съвет за потърси отговорност от Иван Гешев, сподели още Зарков.

По думите му не конституционното решение, а бездействието на Народно събрание прави мандата на Висш съдебен съвет безграничен.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР