Засега нещата по отношение на ковид-19 вървят добре. Съгласно текущия

...
Засега нещата по отношение на ковид-19 вървят добре. Съгласно текущия
Коментари Харесай

Проф. Витанов очаква да започне спад на смъртността от ковид през тази седмица

Засега нещата във връзка с ковид-19 вървят добре. Съгласно настоящия сюжет, по който се движи страната, тази седмица би трябвало да има изкривяване на последния тренд – на смъртността. Това изясни пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

„ Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6000, преди две – 8000, а в този момент са към 4000. За края на март в едно изявление споделих, че чакам под 5000 случая дневно. Ето ги ”, разяснява той.

Проф. Витанов обясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, огромна част от страната ще е излязла от стадий 2 и ще се намира в стадий 1. Когато заболеваемостта падне под 150 на 100 000 се излиза от стадий 1 и се отива в стадий 0.

„ Може да се каже, че много неща зависят от това, нагледно казано, по какъв начин ще си вържем гащите. В сегашния миг не сме си вързали добре гащите, тъй като имунизацията е слаба, част от народа е много инатест ”, счита математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това по какъв начин народът ще се отнася към пандемията и доколко ще е имунизиран. „ Кой умира сега – възрастни хора, които не са имунизирани ”, посочи проф. Витанов.

„ Веднъж бях споделил, че 25% от хората желаят да се имунизират – те ще се имунизират. За идващите 50% би трябвало да има спомагателни ограничения – такива бяха спомагателните 75 лева към пенсиите и така нататък ”, добави експертът.

На въпрос за какво отпада зеленият документ, той съобщи: „ Когато духа вятър – всяко нещо, с което може да се наметнете, даже да има дупки, е потребно. Така че той към момента е потребен. Като спре вятърът – няма да има потребност от него и ще си отпадне ”, уточни математикът.

Проф. Витанов обясни и отношението си към критиците в интернет, които назовава „ юрдечета ”. „ Наричам единствено тези от тях, които приказват откровени нелепости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата ”, показа с усмивка математикът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР