Засега не се налага следващ етап на затягане на мерките

...
Засега не се налага следващ етап на затягане на мерките
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Може да има затягане на мерките в определени области

Засега не се постанова идващ стадий на стягане на ограниченията против ковид. Може да има по-сериозни ограничавания в области, които доближават по-висока заболеваемост, само че в народен мащаб - не.
Това стана ясно от думите на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Докато цялата страна не влезе в една по-сериозна заболеваемост над 500 на 100 000 души население по-сериозни здравни ограничения не се плануват, сподели той. Прогнозата му е, че евентуално през октомври месец ще бъдат достигнати оптималните стойности на заболеваемост.
Затягане на ограниченията може да има единствено в области, в които заболеваемостта е над 2 или 2,5 пъти по-голяма от междинната за страната.
В продължение на седмица – две имаше известно задържане по повод броя на новодиагностицираните с COVID-19 лица. Към днешна дата отчитаме увеличение на новите случаи, изключително в някои области. Там може да се мисли за въвеждане на местни ограничения, сподели Кунчев.
По думите му прогнозите са, че през октомври всички балкански страни ще доближат пиковите стойности.
От май до септември процентът на умрелите имунизирани е 0,7%. Това значи, че имунизациите правят своята работа, безапелационен бе Кунчев.
Не може да се приказва за ваксинален пробив, когато имаме поради % на инфектираните имунизирани, тъй като доста от тези хора схващат, че са позитивни за вируса, правейки си проучване, а не тъй като имат признаци, изясни още той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР