Засега изглежда, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си,

...
Засега изглежда, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си,
Коментари Харесай

Къщата от карти на Борисов

Засега наподобява, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си, само че напрежението надали може да се счита за потушено

© Георги Кожухаров Още по тематиката
От чие име приказва КРИБ?

Другата ръка на властта
26 окт 2018
Отидох на митинг. Първият ми от 30 години...

" Системата ни убива "
26 окт 2018
Валери Симеонов беше освободен като ръководител на съвета по интеграция

Другият вицепремиер - Томислав Дончев, ще оглави структурата
25 окт 2018
Валери Симеонов се извини, само че в този момент пък Движение за права и свободи ултимативно изиска оставката му

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки изиска освен Симеонов, само че и Красимир Каракачанов да се отдръпна, тъй като го защитил
24 окт 2018
Каракачанов към този момент избави Валери Симеонов

Волен Сидеров бойкотира съдружния съвет на " патриотите ", само че водачът на Вътрешна македонска революционна организация поддържа вицепремиера. Напрежението остава
23 окт 2018 " Ако потегли силово да желая оставка на Валери Симеонов, както упорстват майките, това значи, че незабавно ще се счупи цялата структура. И те макар че споделят че не търсят събаряне на държавното управление, в действителност с един сходен акт - то ще падне ". " Драматичното " изказване на премиера Бойко Борисов беше направено на хиляди километри от България, в Обединените арабски емирства, където той беше на посещаване, и в разгара на абсурда към обидните думи на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания. В изявление пред партийната телевизия " СКАТ ", чийто притежател е Симеонов, той ги назова " кресливи дами " и ги укори, че са " спекулирали с децата си " като са изкарвали " на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца без грам майчинско възприятие и грижа за тях ".

В отговор майките проведоха митинг, подкрепени от жители, пред постройката на Министерския съвет с искане за оставка на Симеонов. Отправиха и апел към Борисов, в случай че не си тръгне самичък, министър председателят да го в профил. Масово отвращение от думите му имаше и в обществените мрежи. Симеонов обаче отхвърли да се извини и съобщи, че ще подаде оставка единствено, в случай че тя му бъде поискана от съдружния съвет на двете ръководещи обединения - ГЕРБ и " Обединените патриоти ".

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус В патова обстановка Така Борисов се оказа в патова обстановка. За разлика от решенията за досегашните смени в кабинета, които взимаше еднолично, с цел да потушава посредством тях кавги, рокадата със Симеонов нямаше по какъв начин да стане без единодушието на другите двама водачи от " Обединените патриоти ". Единият от тях - Волен Сидеров, който е във война със Симеонов, го прикани да напусне поста си. Другият - вицепремиерът Красимир Каракачанов, обаче застана зад Симеонов. " Аз бях доста впечатлен от обстоятелството, че Корнелия Нинова ме прикани аз да бъда индивидът, който да изиска оставката на господин Симеонов и да смъкна държавното управление.

Това значи Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се върнат на власт. За мен това не е решение на въпроса ", сподели водачът на Вътрешна македонска революционна организация и министър на защитата. Той даде да се разбере, че не го устройва и другия вид. " Ако Симеонов си тръгне от държавното управление, би трябвало да разчитаме на Марешки (лидерът на " Воля " ). Съжалявам, само че за мен това не е опция. Не одобрявам като опция на НФСБ да ми се появи Марешки, който по този начин или другояче тропа на вратата и чака да се намести на стола при първа комфортна опция. Аз с този човек няма да работя ", разгласи Каракачанов. Така Симеонов се оказа картата, която, в случай че падне, може да срути упоменатата от Борисов структура на властта. За предотвратяването на такова развиване на помощ се притече управлението на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), което заплаши протестиращите майки и жители с контрапротест, на който щели да изведат 20 хиляди души. Засега наподобява, че Симеонов остава, само че усложнилият се в доста направления проблем с обидата му към майките на деца с увреждания надалеч не наподобява решен, а напрежението - потушено.

В Народното събрание стартират да се преглеждат законопроектите за хората с увреждания и за персоналната помощ, които могат да доведат до още митинги, в случай че болшинството не съблюдава сделките си с майките. Една от измененията към този момент провокира противоположен резултат, тъй като се оказа, че поради поста си точно Валери Симеонов би трябвало да оглави Националния съвет за интеграцията на тези хора. Новината беше призната като насмешка.
От следващия скандал във властта станаха ясни няколко неща за кабинета " Борисов-3 ". Спукано съдружно гърне
Първо, обединението " Обединени патриоти " дефинитивно се разпадна. Това в прав текст призна и Красимир Каракачанов. " Шест-седем месеца обединението не работи. Ние се занимаваме с вътрешни проблеми, вместо да се концентрираме върху тематиките, които са ни събрали като коалиция. Оттук нататък решението е едно - който ще работи, да работи в обединението ", сподели той Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация до момента се опитваше да балансира в спора сред Валери Симеонов и Волен Сидеров, само че през последните две седмици престрелките в медиите сред двамата се изостриха. Първо Сидеров по неразбираема причина спря партийната си телевизия " Алфа ", която стартира да пуска надписи против Симеонов, който беше наименуван " човек на Сорос ".

След това водачът на " Атака " се опита да притисне съдружните си сътрудници като ги заплаши, че в случай че не бъде подложен отпред на листата на " Обединените патриоти " за европейските избори, ще се яви на тях в коалиция с някогашния ефирен водещ и лидер на " Презареди България ", а в този момент евродепутат Николай Бареков. Това, несъмнено, е блъф, тъй като партията на Бареков съществува към този момент единствено на хартия и възможностите да излъчи евродепутат са оскъдни. Сидеров изиска оставката на Симеонов и поради нападките му към майките, като съобщи, че ще упорства " патриотите да предложат различен вицепремиер ", а по-късно бойкотира съдружния съвет на " Обединените патриоти ". Депутати от обединяването имат разнообразни пояснения за държанието на Сидеров през последните седмици - от опит за основаване на напрежение във властта на подмолни играчи до съмнения за " съветска връзка ". Реакцията на Каракачанов обаче е знак, че водачът на Вътрешна македонска революционна организация избира за партнъор Симеонов. Те бяха дружно в обединението " Патриотичен фронт " в предишния парламент и задачата да причислят Сидеров на последните избори беше за консолидиране на националистическия избор.

Освен това Сидеров е получил знак и от Борисов. Депутати от болшинството настояват, че министър председателят е заплашил водача на " Атака ", че в случай че не бъде в Народното събрание в сряда по време на гласуването на импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение, ще бъде отхвърлен от обединението. Сидеров и депутатите от " Атака " бяха в пленарната зала, само че туширането на напрежението измежду така наречен патриоти евентуално е краткотрайно. Кой поръчва музиката Скандалът сподели, че държавното управление на Борисов се употребява с поддръжката на бизнеса, който зависи в огромна степен от властта, само че в това време тя наподобява и като негов чиновник. В разгара на абсурда към Симеонов и настояването да напусне поста си вицепремиерът се срещна с Асоциацията на организациите на българските работодатели. Темата на срещата беше бюджетът за 2019 година, само че по време на брифинга част от работодателите застанаха зад Симеонов против протестиращите майки. Изпълнителният шеф на КРИБ Евгений Иванов назова митингите на майките " хунта " и заплаши с 20-хиляден контрапротест.

Председатателят на организацията Кирил Домусчиев пък съобщи, че " уличният напън няма да докара до нищо положително ", а работодателите " желаят непоклатимост на държавното управление ". Пламенната отбрана на кабинета от страна на КРИБ е обяснима - в нея получиха участие редица подвластни от страната компании като Първа капиталова банка, строителни компании или хазартните сдружения към Васил Божков, а бяха вкарани и държавни компании като БДЖ, военните фабрики и Българската банка за развиване. Парадоксална обаче наподобява поддръжката за Симеонов от Домусчиев, защото през последната година двамата бяха в открита война. Вицепремиерът стана причина за отпадане на скандалната корекция в Закона за приватизацията, която щеше да опрости на притежаваното от предприемача сдружение " Български морски флот " неустойки от над 55 млн.лв. поради неспазване на клаузи от приватизационния контракт. Сегашното държание на Домусчиев може да се изясни или със закани за бизнеса му, или с обещан различен тип отплата за загубите му от поправката. Отделно в КРИБ е и " Булгартабак ", а посредством квотата на " Атака " във властта влязоха хора, свързани с ползите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Проблемите на Борисов с съдружните му сътрудници от " Обединените патриоти " на пръв взор припомнят на процесите, които се развиха в предходното му ръководство с Реформаторския блок, който също се разпадна от вътрешни несъгласия, свързани с присъединяване във властта. Но до момента в който тогава водачът на ГЕРБ можеше самичък да избере дали и по кое време да постави завършек на мандата си и да провокира предварителни избори, в този момент наподобява по-скоро като пленник на структурата на властта, която въплъщава. А тя от ден на ден стартира да наподобява на къща от карти, не всички от които са в неговите ръце.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР