Засега бежанците от Украйна у нас няма да получават никаква

...
Засега бежанците от Украйна у нас няма да получават никаква
Коментари Харесай

По 40 лв. на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна


Засега бежанците от Украйна у нас няма да получават никаква финансова помощ от страната. По 40 лева дневно финансова поддръжка ще има само за хотелиерите, оповестиха от Министерството на туризма.

Елена Тодорова отваря хотела си в Свети Влас по неотложност измежду нощ.

" Първо настаних семейство, на което желаех да оказа помощ. Моят огромен украински сътрудник се свърза с мен с вик за помощ, изпратиха ми рейс с 50 индивида. След това втори рейс и по този начин нещата не престават с всеки минал ден ", изясни тя.

Сега Елена се грижи за 120 души, от които 70 деца.

" Изключително мъчно се оправям с всичко, тъй като всичко е напълно в моите ръце, за наша сметка. Изхранваме ги, даваме им облекла и заслон ", добави тя.

40-те лв. финансова помощ са за нощувка, храна и туристически налог, прецизираха от Министерството на туризма. Програмата ще продължи три месеца. Сумата ще се дава на хотелиери или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, само че не и на жителите, които оказват помощ със свое жилище.

Заявленията за подкрепяне ще се подават по електронен път посредством Система за ръководство на националните вложения (СУНИ), като приемът ще започва след 25 март.

Засега се чака това да коства на страната 36 млн. на месец.
„ Това е към днешна дата, не знаем какво следва. Точно поради това програмата е написана на база в действителност направени разноски “, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Бежанците имат право да работят. По данни на Агенцията по заетостта от края на предходната година съвсем 200 000 са свободните работни места в България.

„ Бежанците могат да се включат в съвсем всички браншове, всички сектори в пазара на труда в България. Езиковата преграда в един миг може да бъде проблем. По този мотив на тях ще им се предложат и езикови курсове “, съобщи Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

На интернет портала ukraine.gov.bg бежанците могат да намерят разгласи за работа, места за настаняване, както и контакти по разнообразни проблеми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР