Заседанията на Комитета по наблюдение на Стратегическия план ще се

...
Заседанията на Комитета по наблюдение на Стратегическия план ще се
Коментари Харесай

Георги Събев: Заседанията на Комитета по наблюдение на Стратегическия план ще се провеждат на основата на прозрачност и публичност

Заседанията на Комитета по наблюдаване на Стратегическия проект ще се организират на основата на бистрота и гласност. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на първото съвещание на Комитета за наблюдаване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 – 2027 година, което се организира през вчерашния ден в София.

Въвеждаме опцията да има онлайн лъчение на дебатите или част от тях по решение на ръководителя на мониторинговия орган и поемаме ангажимент документите след съвещанията да бъде оповестявана в къси периоди, заяви заместник-министърът.

„ Решенията засягат огромна територия от страната. Важно е обществеността да има директен достъп до съвещанията и полемиките, на които се обменят отзиви и се показват гледни точки, както и положителни практики. Това ще увеличи доверието в Общата селскостопанска политика и другите модели за подкрепяне “, съобщи Георги Събев.

Участниците в Комитета по наблюдаване дискутираха вътрешни правила за работата си, в това число разпоредбите, които засягат информирането на земеделските стопани и обществото за взетите решения.

На съвещанието бяха разисквани оферти на парламентарната  Комисия по земеделието, храните и горите към 48-то Народно събрание за промени в Стратегическия проект, които засягат екосхемите и някои интервенции. По време на полемиката браншовите организации показаха мнения с оферти по използването на проекта.

Комитетът утвърди критерии за оценка по интервенции, подкрепящи основаването оперативни групи в границите на Европейското партньорство за нововъведения, пчеларството, оперативните стратегии за бранш „ Мляко и млечни артикули “. Бяха разисквани критерии за избор на тактики по метода Водено от общностите локално развиване.

Предстои да бъдат образувани тематични подгрупи към комитета, които да работят по съответни аспекти на Стратегическия проект, за по-голяма действеност.


Инфо: mzh.government.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР