Заседанието по делото на Рангел Бизюрев пред Окръжен съд -

...
Заседанието по делото на Рангел Бизюрев пред Окръжен съд -
Коментари Харесай

Близнаците Динкови отказаха да дадат показания по делото на Рангел Бизюрев от Цалапица

Заседанието по делото на Рангел Бизюрев пред Окръжен съд - Пловдив трябваше да продължи през днешния ден следобяд с разпити на очевидците Борислав и Валентин Динкови, само че те отхвърлиха да дават отговор на въпроси, заложени от съда или държавното обвиняване, заяви Българска телеграфна агенция.

На този стадий за близнаците се твърди, че са придружили Рангел във вечерта на убийството на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица, а Бизюрев е упрекнат в това, че на 20 юли предходната година съзнателно е умъртвил младежа, като убийството е осъществено с особена свирепост. 

Днес Борислав и Валентин Динкови се явиха без бранител в правосъдната зала. Първи за разпит беше доведен Борислав, който още първоначално отхвърли да дава отговор на въпросите, които му бяха задавани от правосъдния състав, прокуратурата и поверениците на частните обвинители. За отхвърли той не уточни основателна причина, заради което беше направено искане от държавното обвиняване да бъдат прочетени показанията на Динков, които същият е дал пред областен арбитър и пред проверяващите органи в границите на досъдебното произвеждане. 

В протокола от показанията на Борислав Динков той показва, че познава Рангел и Димитър от към 6-7 години и твърди, че двамата не са били в положителни връзки. За Бизюрев Борислав споделя, че използва алкохол и наркотични субстанции - амфетамини, пико и " бонбони ", откогато го познава. По думи на Динков Димитър също е употребявал опиати. 

Димитър пристигна на работното ми място, говорихме и ми помагаше с работата, а след това ме попита дали мога да му дам 100 лева назаем. Нямах пари в мен, само че споделих че ще му дам. След работа отидох да взема Станислав Минчев, бяхме се уговорили да вършим барбекю, на което присъстваше и Рангел. Той беше използвал една бутилка джин и търсеше Димитър, тъй като му приказвал зад тила, споделя в показанията си Борислав Динков. 

От барбекюто Борислав и Рангел тръгнали към Димитър под предлог Динков да му даде парите, за които са се уговорили по-рано. Когато стигнали при Малинов, Борислав спрял, а Рангел слязъл от колата и без Димитър да му приказва, почнал да го бие. По думи на Динков Бизюрев нанесъл 4-5 поредни удари с колена в корема на Димитър. 

Димитър падна, а Рангел го подвигна и стартира да го блъска в дърво и бетонен дирек. След това Димитър му сподели да спре, тъй като доста неприятно го е блъснал. Аз също му споделих да престане. Боят продължи към три минути съгласно мен. Не видях дали го е удрял в главата. След това Рангел се качи в колата и ми сподели да потегли към центъра, споделя още Борислав в показанията си. 

По негови думи след известно време двете момчета се върнали при Малинов, с цел да видят какво става с него. Пострадалият бил в легнало състояние и съгласно Динков, имал тип на умрял. Обвиняемият Бизюрев инструктирал Борислав да отвори багажника и да му помогне да вкарат Димитър в него, само че Динков твърди, че отказал и Рангел самичък го качил. Рангел го качи и ми сподели да карам към сметището на селото. Той се обади и на брат ми да вземе две лопати и мотика, показва Борислав в показанията си. 

По негови думи момчетата спрели колата на към километър от селото и изчакали брата на Борислав - Валентин да донесе инструментите. Брат ми попита какво е станало, а Рангел отвори багажника и сподели че е умъртвил Димитър. Чу се тон като хъркане от Димитър. Рангел копа на място, което не мога да кажа тъкмо къде е, и ни споделяше, че в случай че кажем на полицията, ще излезем съучастници. Рангел изкопа дупката, видяхме го по какъв начин поставя Димитър в нея, зарови го и накара мен и брат ми да отидем и да вземем строителни материали от сметището, с цел да ги струпаме върху Димитър. Приключихме към 00:30-01:00 часа, споделя Борислав. Според него двамата с Валентин споделили на татко си за случилото се на 22 юли. 

Непосредствено по-късно беше прочетен и втори разпит на Борислав Динков, когато пред проверяващ орган бил подложен на детектор на лъжата. По време на този разпит очевидецът добавил обстоятелства и условия, които пропуснал при първите си показания.

Закарах Рангел в околност в задната част на селото, където той изхвърли телефона на Димитър. По време на багра Димитър не отвърна на ударите, а единствено се мъчеше да се защищава. Рангел удари Димитър в лицето 2-3 пъти. Не видях кръв, нито къде го удряше тъкмо. Извиках на Рангел да спре да го бие, само че той не спря. Димитър остана изправен, когато ние тръгнахме. После видях, че е паднал на земята, показва в показанията си Борислав. 

След като спряхме, помогнах на Рангел да качим Димитър в багажника. Спестих да кажа, че и тримата копахме дупката. Не съм усетил никакви признаци на живот у Димитър. Преди да го заровим се чу тон на хъркане от него. Ударихме му по няколко шамара, с цел да се разсъни, само че той не го направи. Не сме му проверявали пулса, добавя момчето. 

След като бяха прочетени, Борислав отхвърли да разяснява показанията си, само че одобри да отговори на въпроси, заложени непосредствено от обвинения Рангел Бизюрев. 

На въпроса дали е имало душевен или физически напън върху Борислав при разпита му с детектор на лъжата, Динков отговори позитивно, само че отхвърли да разяснява какъв напън и от кого. Борислав отговори на още няколко въпроса на Бизюрев, от които стана ясно, че очевидецът не е видял да има кръв по Димитър, както и че Рангел не е качил тялото самичък в багажника на колата. 

Поради несъгласия във версиите на обвинения и очевидеца правосъдният състав насрочи очна ставка сред двамата за на следващия ден сутринта, на която ще участва и бранителят на Борислав - адв. Светлана Званчева.

След Борислав за разпит беше доведен и брат му - Валентин Динков, който също отхвърли да дава отговор на въпроси от страните. Неговите показания, дадени пред арбитър в хода на досъдебното произвеждане, също бяха прочетени в правосъдното съвещание.

В протокола от показанията на Валентин той показал, че във вечерта на убийството си бил у дома, когато получил позвъняване от Рангел с указания да вземе лопати и да отиде до сметището, където се намирали Бизюрев и Борислав. По думи на Валентин, той не знаел за какво отива и какво ще прави. Когато дошъл на място и схванал за случилото се, той изразил изрично противоречие да се намесва. 

Не желаех да допирам индивида, нито да копая. Не желаех да се забърквам в нищо такова, само че Рангел сподели, че към този момент съм забъркан. Бях изплашен и не знаех какво се случва. Наистина си мислех, че съм забъркан, тъй като занесох лопатите. Рангел ни сподели да намерим уместно място за закопаване на тялото, само че аз изрично не желаех да вземам участие. Оставихме Рангел самичък да копае. Давах му напън, тъй като желаех да си потегли. С брат ми отказахме да помогнем на Рангел да вкара натрупа в дупката, споделя в показанията си Валентин. 

Той добавя, че дружно с брат му отишли, с цел да натоварят отпадъци, с които да затрупат мястото, където бил заровен Димитър. След това той се прибрал, а брат му отишъл да остави Рангел. По думи на Валентин, Бизюрев не ги е заплашвал, само че споделил да си мълчат и да не го издават. " Изпитвах боязън, само че той не ме е заплашвал ", споделя още Валентин Динков.

След като показанията на очевидеца от досъдебното произвеждане бяха прочетени, Рангел изиска да даде пояснения в наличието на Валентин. Той показа пред съда друга версия за някои от детайлите във фактическата конюнктура към случая, заради което прокуратуата изиска да се провежда втора очна ставка - сред Валентин Динков и Рангел Бизюрев. Валентин обаче отхвърли да взе участие в очната ставка, както и да дава отговор на въпросите, които щяха да бъдат разисквани в нея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР