Заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което ще

...
Заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което ще
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН обсъжда Украйна. Русия поиска заседанието да е закрито

Заседанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което ще бъде разисквана рецесията към Украйна, стартира в понеделник при открити порти. Това се случи макар настояването на Русия срещата да е закрита.

Заседанието се организира по искане на Съединени американски щати, а мотив за него е ескалиращото напрежение по границата сред Украйна и Русия. Москва е струпала покрай нея, което провокира опасения за нахлуване.

В понеделник посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя прикани 15-членния Съвет за сигурност да закрие съвещанието от медиите. По думите му в противоположен случай става дума за "дипломация на мегафона ".
Предложението на Небензя беше подкрепено единствено от Китай с аргумента, че "сега е моментът за тиха дипломация ". Представителите на Индия, Габон и Кения гласоподаваха "въздържал се ", а останалите 10 страни членки на Съвета за сигурност гласоподаваха срещу. Така съвещанието остана обществено.
По време на разискванията Небензя повтори обвиняванията, отправяни към този момент неведнъж от Москва, че Западът предизвика рецесията, като се меси във вътрешните работи на Русия.

Официално Кремъл отхвърля да възнамерява навлизане в Украйна и дефинира НАТО като опасност за сигурността си. Москва упорства за правни гаранции, че Алиансът няма да се уголемява още на изток, в това число и с Украйна. Вашингтон и НАТО дефинираха някои от настояванията като изцяло неприемливи.

По-рано предходната седмица водачите на оповестиха "тотално единение " във връзка с съветската опасност в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР