Заседанието на парламента днес се провали заради протест в пленарната

...
Заседанието на парламента днес се провали заради протест в пленарната
Коментари Харесай

Заседанието на парламента днес се провали заради протест в пленарната зала на „Възраждане“, БСП и ИТН – с различни мотиви

Заседанието на Народното събрание през днешния ден се провали поради митинг в пленарната зала на „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “( ИТН) – с разнообразни претекстове.

В началото на деня водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов прочете декларация във връзка със почналия ремонт на Паметника на Съветската войска в София. След нея депутати от левицата и „ Възраждане “ се струпаха към парламентарната естрада и не разрешиха Народното събрание да стартира работа по дневния си ред, който предвиждаше вторите четения на бюджетите на НЗОК и ДОО.

Към тях се причислиха и от групата на Има Такъв Народ, само че с друг претекст – измененията в Конституцията.
„ Грубото тъпчене на законите откри своя апотеоз в беззаконието, на което сме очевидци в центъра на София “, съобщи в декларацията си Костадин Костадинов от " Възраждане ".  БСП изиска чуване на министрите на културата и на районното развиване поради демонтирането на паметника.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков прекъсна съвещанието и свика председателски съвет, а след него и още един.
Бяхме на председателски съвет, на който изискахме да получим информация дали фактически има заповед за каквито и да било дейности, предприемани в Княжеската градина – оказа се, че нищо сходно няма, изясни след него Костадинов пред медиите. Той добави, че в последна сметка се е оказало, че става дума за реституция на монумента, само че, по думите му, няма нито заповед за ремонт, нито за реституция.

Тъй като не срещнали схващане от ръководещите за прекъсване на процеса по разглобяването на паметника, от „ Възраждане “ се зарекоха, че ще продължат с дейностите си на идващите съвещания.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков разяснява в коридорите, че не може да разбере по какъв начин „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ могат да поставят спирачка на най-важните заплащания в страната. Според него, защото трите обединения виждат, че не могат да провокират огромна социална реакция, си вършат „ пиар на гърба на хората с бюджета “.
Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не би трябвало да се унищожават монументи, а да се уважава паметта и историята на България такава, каквато е.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи пред публицисти, че депутатите от групата ще се върнат в пленарната зала, в случай че бъдат спрени измененията в Конституцията.

След двата председателски съвета, представителите на трите обединения още веднъж се струпаха пред трибуната в залата.

След извършения председателски съвет се откри, че не може да се възвърне естественият ред в залата, заради, което приключвам днешното съвещание, разгласи Росен Желязков. Следващото съвещание ще бъде на следващия ден в 9:00 часа, добави той.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР