Заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес ще се проведе

...
Заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес ще се проведе
Коментари Харесай

4 ключови за инвеститорите въпроси в очакване на днешното заседание на ЕЦБ

Заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) през днешния ден ще се организира на фона на вътрешно разделяне за темпа на изкупуване на облигации, удължение на карантинните ограничавания, въведени поради Ковид-19, и възможното закъснение на възстановителния фонд на Европейски Съюз. Пазарите на суверенни облигации се поуспокоиха след всеобщото разпродаване през февруари, само че те желаят по-голяма изясненост за проектите за стимулиране на стопанската система, откакто възобновяване след коронакризата се утвърди.

Инвеститорите ще наблюдават няколко ключови въпроса.

1. В каква степен ЕЦБ се ангажира да държи доходността по облигациите под надзор?

Темпът на изкупуване на облигации по програмата на ЕЦБ за незабавно изкупуване в изискванията на пандемия (PEPP) бе интензивен. Седмично покупките по схемата са се равнявали на 14,4 милиарда евро през първите осем седмици на 2021 година и 16,9 милиарда евро през четирите седмици след мартенското съвещание на институцията, показва Кепитъл икономикс (Capital Economics). Според някои анализатори темпът е разочароващ, а протоколите от съвещанието през март обрисуват разделяне в ЕЦБ.

Ръководителите на институцията са обсъждали по-слабо увеличение на изкупуванията, само че по-късно са договорили засилено включване на пазара, при изискване че то може да бъде свито по-късно. На президентката на ЕЦБ Кристин Лагард ще й бъде подложен въпросът дали необятният консенсус за усилване на изкупуването в действителност е бил толкоз необятен, показва специалистът по световни макростратегии Фредерик Дюкрозе от група Пиктет (Pictet).

2. Какви индикатори следи ЕЦБ на пазара на облигации и по какъв начин се показват те?

Лагард съобщи наскоро, че вложителите на финансовия пазар наподобява са разбрали задачата на ЕЦБ при разширението на покупките на облигации предишния месец - сигнал, че централната банка на еврозоната е удовлетворена от понижаването на доходността с отчитане на инфлацията.
Номиналната рентабилност по облигациите и доходността с промяна по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП) - измерител, наблюдаван от основния икономист на ЕЦБ Филип Лейн - също се намалиха. Лагард може да бъде подложена на напън да изясни кои индикатори следи ЕЦБ и по какъв начин те се показват в последно време.

3. Какви са икономическите вероятности?

От съвещанието на ЕЦБ през март огромни европейски стопански системи като Франция и Германия удължиха режима на локдаун в битката с третата вълна на пандемията, което отдалечава вероятностите за възобновяване. Ваксинацията обаче се форсира, а през март бизнес интензивността се върна към напредък. Международният валутен фонд наскоро увеличи прогнозата си за растежа на еврозоната тази година от 4,2 до 4,4 %.
Лагард може би ще се придържа към сдържан звук, защото пазарите биха могли да интерпретират всевъзможни оптимистични мнения като сигнал, че темпът на изкупуване на облигации ще бъде занимателен.

4. Не е ли прекомерно рано да се приказва за последователно закъснение на програмата, когато инфлационните упования остават слаби?

Инфлацията нараства устойчиво и през идните месеци може да надмине целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2 %.
Лагард може да избере да се придържа към възгледа на Лейн, че ускоряването на инфлацията е тласкано от краткотрайни фактори и главната инфлационна наклонност остава слаба, тъй че ЕЦБ би трябвало да резервира политиката си на нападателно подтикван

Ройтерс/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР