Заседаниепод ръководството на заместник областния управител Ани Арутюнян по поводустановено

...
Заседаниепод ръководството на заместник областния управител Ани Арутюнян по поводустановено
Коментари Харесай

Областната епизоотична комисия във Видин набеляза превантивни мерки за превенция на заболяването Африканска чума по свинете

Заседаниепод управлението на заместител регионалния шеф Ани Арутюнян по поводустановено огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в село Долни Цибър, област Монтана и заповед на изпълнителния шеф на БАБХ.

Целта на срещата бе съгласуване на институционалните дейности за превантивни ограничения за недопускане на разпространяване на болестта по свинете в област Видин. Участие взеха представители на Областна дирекция по сигурност на храните, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „ ПБЗН “, Регионална здравна ревизия и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана.

На съвещанието беше показана информация за епизоотичната конюнктура в област Видин, заложените ограничения в Плана за деяние в България във връзка с обектите за отглеждани на прасета за персонални потребности по отношение на АЧС, както и уточнение на отговорностите на органите на локалната власт при осъществяването на проекта.

„ Към сегашния миг епизоотичната конюнктура в област Видин е естествена. Няма установени позитивни проби на болестта Африканска чума, както при домашните, по този начин и при диви прасета “, осведоми доктор Валери Велков от Областната дирекция „ Безопасност на храните “. Предприети са всички дейности от ветеринарните служби по отношение на контрола, предварителната защита и недопускане разпространяване на болестта по свинете на територията на област Видин, означи шефът на Областната ветеринарна работа доктор Адриян Данков. Контролирано, по одобрен график, се организира контрол в промишления свинекомплекс в гр. Дунавци и фамилната плантация в с. Тополовец. При положително взаимоотношение, взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, се следи за нерегламентирано придвижване на животни. Извършват се инспекции и тук-там за търговия със животни, добави ветеринарният експерт. Сериозен и непрестанен е контролът в кланиците на територията на област Видин, както и в комерсиалната мрежа, осведоми инж. Стойкова от отдел „ Контрол на храните “.

В хода на извършените разисквания, членовете на Областната епизоотична комисия взеха решения за превантивни дейности от всички ангажирани институции, за недопускане на разпространяването на АЧС. Набелязаните ограничения включват характерните ветеринарни протоколи за преодоляване на болестта, взаимоотношението с органите на Министерство на вътрешните работи за надзор на нерегламентираното превозване на животни, провеждането със съдействието на локалната власт на инвентаризация на свиневъдни обекти вид „ заден двор “.

„ Въпреки, че болестта не е рисково за хората, то нанася съществени стопански вреди и единствено с общи координирани и навременни дейности, може да бъде овладяно разпространяването му “, сподели в умозаключение заместител регионалният шеф Ани Арутюнян.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР