Заседание на комисия на ООН днес е малко вероятно да

...
Заседание на комисия на ООН днес е малко вероятно да
Коментари Харесай

Талибаните и хунтата в Мианмар засега едва ли ще бъдат допуснати в ООН

Заседание на комисия на Организация на обединените нации през днешния ден е малко евентуално да разреши на афганистанските талибани или хунтата в Мианмар да съставляват своите страни в 193-членния международен орган . Това настояват дипломати, представени от " Ройтерс ".

Бяха отправени съперничещи си искания за местата на двете страни, като талибаните и хунтата в Мианмар се изправиха против посланици, назначени от държавните управления, които те смъкнаха тази година. Приемането в Организация на обединените нации на талибаните или хунтата в Мианмар би било стъпка към интернационалното самопризнание, търсено и от двата режима .
 Доклад: Талибаните са излъгали за амнистията, десетки са избитите
Доклад: Талибаните са излъгали за амнистията, десетки са избитите

Много някогашни членове на силите за сигурност са екзекутирани или са изчезнали

Деветчленна комисия по акредитациите на Организация на обединените нации, която включва Русия, Китай и Съединени американски щати , ще заседава в централата на Организация на обединените нации, с цел да прегледа акредитациите на всички 193 членове за настоящата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Комисията евентуално ще отсрочи решенията си по отношение на представителството на Афганистан и Мианмар според разбирането, че актуалните посланици на двете страни остават на местата . Това са споделили четирима дипломати пред " Ройтерс " при изискване да останат анонимни.

След това комисията, която включва още Бахамските острови, Бутан, Чили, Намибия, Сиера Леоне и Швеция, ще изпрати отчета си за акредитациите на всички членове до Общото заседание на Организация на обединените нации за утвърждение преди края на годината.
 Талибаните не разрешиха на дамите в Афганистан да вземат участие в тв сериали
Талибаните не разрешиха на дамите в Афганистан да вземат участие в тв сериали

Нови строги правила бяха наложени на малките екрани в страната

Както комисията, по този начин и Общото заседание на Организация на обединените нации обичайно вземат решения по отношение на акредитациите с консенсус, прецизират дипломатите.

Талибаните, които взеха властта в средата на август от интернационално приетото държавно управление, предложиха основания в Доха представител Сухаил Шахин за дипломат на Афганистан в Организация на обединените нации. Настоящият дипломат в Организация на обединените нации, назначен от сваленото държавно управление, Гулам Исакзай, също изиска да резервира мястото .

Когато талибаните за последно управляваха Афганистан сред 1996 и 2001 година, посланикът на държавното управление, което те смъкнаха, остана представител в Организация на обединените нации, откакто комисията за акредитациите отсрочи решението си за съперничещи си искания за мястото.
 Талибаните пишат писмо до Конгреса на Съединени американски щати, упорстват за анулация на глобите
Талибаните пишат писмо до Конгреса на Съединени американски щати, упорстват за анулация на глобите

Вашингтон да освободял активите на афганистанската централна банка

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш посочи, че желанието на талибаните за интернационално самопризнание е единственият лост, който другите страни имат да упорстват за приобщаващо ръководство и ценене на правата, изключително на дамите , в Афганистан.

Номинираният от талибаните дипломат в Организация на обединените нации Шахин написа в " Туитър " по-рано този месец: " Имаме всички условия, нужни за заемането на мястото от Афганистан в Организация на обединените нации. Надяваме се, че законовите условия ще изместят политическите желания ".

Хунтата в Мианмар, която взе властта от определеното държавно управление на Аун Сан Су Чжи през февруари, предложи военния деец Аун Турейн да бъде неин дипломат в Организация на обединените нации.
 Произнасят присъди против опозиционни водачи в Мианмар
Произнасят присъди против опозиционни водачи в Мианмар

Аун Сан Су Чжи е упрекната в доста закононарушения

Настоящият дипломат Чо Мо Тун, назначен от държавното управление на Су Чжи, също изиска да възобнови акредитацията си в Организация на обединените нации, макар че е бил обект на скрит план за убийството или пострадването му поради опълчването му на преврата.

Бившият специфичен делегат на Организация на обединените нации за Мианмар, който се отдръпна предишния месец, предизвести, че никоя страна не би трябвало да признава или легитимира хунтата , до момента в който Гутериш даде обещание през февруари да активизира напън, с цел да " се уверим, че този прелом ще се провали ".
 Русия доставя Противовъздушна отбрана Панцир на хунтата в Мианмар
Русия доставя Противовъздушна отбрана Панцир на хунтата в Мианмар

Правозащитници упрекнаха Москва, че легитимира хунтата, която завладя властта с преврат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР