Заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе днес в

...
Заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе днес в
Коментари Харесай

Всички обичат Нинова - ще отпадне ли точка 2 от дневния ред на червения конгрес

Заседание на 49-ия конгрес на Българска социалистическа партия ще се организира днес в НДК. Дневният му ред е от три точки: отчет за резултатите от евроизборите и дилемите пред партията за локалния избор, Констатация за преустановяване на мандата на водача Корнелия Нинова и пускане на акция за директен вътрешнопартиен избор на ръководител на партията. 

Всички погледи естествено са приковани в точка 2. Ако тя отпадне при гласуването на дневния ред на съвещанието -  значи  Нинова е победила вътрешната съпротива за " Добър ден ". Ако остане - в зала 1 ще се приказват часове наред неприятни за Българска социалистическа партия речи. Разделителните линии минават и през тематиката по какъв начин ще се избира идващият водач на партията - от конгрес или директно от всички членове. 

След позициите на голям брой структури и видни фигури в управлението на Българска социалистическа партия в жанр " Нинова, не си отивай " и кандидатиралия се към този момент за нов водач Красимир Янков сюжетите за протичането на конгреса са няколко. А лобитата - минимум три. Какво желаят хората към ръководителя е ясно - Нинова остава на поста до провеждането на директен вътрешнопартиен избор, на който тя ще се бори за нов мандат отпред на Българска социалистическа партия. Компромисният вид - в случай че тя отдръпна оставката си, за краткотраен началник на партията да бъде определен зам.-председателят Кирил Добрев. 

Опозицията желае конгресът да установи оставката на Нинова. Впрочем към момента не е ясно дали тя въобще е внесла оставка в писмен тип, която да бъде правена каквото и да е на конгреса, или апелите да я отдръпна се базират единствено на устното ѝ подаване пред Националния съвет в края на май. Така че не трябва да се изключва и разновидността, в който оставка въобще няма, а Нинова е в правото си да се откаже от прочувствени изявления пред другарите си от необятното управление. Според неофициална информация за съвещанието на конгреса, околните до водача към този момент са внесли проекторешение, което планува форумът да разпореди на Народно събрание до 3 месеца да одобри правила за осъществяване на директен избор на ръководител от всички членове на партията. Така Нинова ще се бетонира на пост №1, до момента в който пристигна време да се включи в новата конкуренция за него. 

Опозицията в партията е твърдо срещу. Част от нея обаче пази позицията краткотрайният ръководител на партията да не бъде от нито един от двата остро враждуващи лагера. Трябва човек, който да успокои пристрастеностите в Българска социалистическа партия и да я докара до триумф на локалните избори през октомври, настояват те. И сочат като най-подходящи някогашните кметове Дора Янкова и Костадин Паскалев, които не са от нито един от лагерите и схващат от локални избори. 

Спорове обаче има и по тематиката кой може и кой не може да стане и. д. социалист №1, защото в устава на партията съществуват празнини по този въпрос. 

Най-елегантният вид за Корнелия Нинова остава тя да подаде оставка, а конгресът да откаже да я установи. Гласовете " но не може по този начин ", ще заглъхнат, а лидерката ще разгласи оставането си на поста като избор на доверие. 

Единственият риск освен това състояние са заканите на част от опозицията да нападна в съда решението на конгреса и да блокира дейностите на партийното управление. 

Историческа информация: Съюз на демократичните сили при промяната на Пламен Юруков и Мартин Димитров и проблемите с регистрацията на сините за изборите през 2009 г.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР