Засеченият трус е бил с магнитуд от 3,4 по РихтерЗначително

...
Засеченият трус е бил с магнитуд от 3,4 по РихтерЗначително
Коментари Харесай

Земетресение изплаши хора в Централна Турция

Засеченият трус е бил с магнитуд от 3,4 по Рихтер

Значително земетресение от 3,4 по Рихтер бе записано през днешния ден следобяд в Афьонкарахисар , Централна Турция

Дирекцията за изключителни обстановки и битка с естествени бедствия към президентството в Анкара (АФАД) разгласи, че епицентърът на земетресение то станало в 15:42 часа (в 14:42 ч. българско време) е бил в регион Шухут, на 50 км. от окръжния град Афьонкарахисар . Трус ът е регистриран на дълбочина 6.5 км.

Краткотрайното земетресение изплаши хората от района. Някои от поданици на Афьонкарахисар , Кютахия, Испарта, Бурдур и Ушак нахуснаха жилища и офиси и останаха навън в очакване на вторични трус ове.

Наскоро обновената карта на дейните разломи, оповестена на формалния уеб страница на Генералната дирекция за проучване и изследване на минерали (MTA), демонстрира 45 провинции и 110 региони в Турция в риск от земетресение . Това в детайли изследване беше обновено след земетресение то на 6 февруари 2023 година, като по този метод притегли вниманието към регионите, изложени на риск от земетресение .

Турция има общо 3 съществени разломни линии : Северноанадолската разломна линия, Източноанадолската разломна линия и Западноанадолската разломна линия. Активните измежду тези линии се назовават ​​активни разломи.

В региона на Афьонкарахисар има дейни разломни линии , това е една от провинциите, упоменати в новата карта. Свързаните разломни линии минават през регионите на днешното земетресение . От окръжната администрация сигнализират, че хората в тези региони би трябвало да бъдат нащрек против трусове, написа.

Директорът на Центъра за използване и проучване на земетресенията на Университета Афьон Коджатепе проф. доктор Чаглар Йозкаймак показа: „ Афьонкарахисар не е в регион, който провокира огромни трусове, само че ние сме в много рискова зона. Последните изследвания ни демонстрират, че Афьонкарахисар е на пресечната точка на 4 блока в Западния Анадолски разлом.

" Ние следим този район в нашите академични изследвания. Последното разрушително земетресение в центъра на Афьонкарахисар е записано на 13 май 1876 година. Магнитуд ът на това земетресение е 6,7 по Рихтер . Отдавна в региона не е имало сериозен трус . Вероятно е да имаме земетресение е сред 6,2 и 6,8 по Рихтер скоро “, заключи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР