Засаждането на повече дървета в градските райони с цел понижаване

...
Засаждането на повече дървета в градските райони с цел понижаване
Коментари Харесай

Ето защо трябва да се садят дървета в градските райони

Засаждането на повече дървета в градските региони за намаление на летните температури може да понижи с 1/3 смъртните случаи, директно свързани с горещото време и горещите талази, настояват откриватели.

Моделирането откри, че увеличението на дървесната завивка до 30% би понижило приблизително с 0,4 градуса по Целзий температурата тук-там през горещите летни месеци, оповестиха те в „ Lancet “.

Според заключенията 1/3 от 6700-те преждевременни смъртни случая, дължащи се на по-високите температури в 93 европейски града през 2015 година, е можело да бъдат предотвратени. Понастоящем приблизително малко под 15% от градската среда в Европа е покрита с някакъв тип зеленина.

Проучването е първото, което предвижда броя на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на по-високи температури в градовете, които биха могли да бъдат предотвратени посредством в допълнение покриване с дървета, съобщи водещият създател Тамар Юнгман, откривател в Института за световно здраве в Барселона.

" Вече знаем, че високите температури в градска среда са свързани с отрицателни последствия за здравето, като сърдечно-дихателна непълнота, постъпване в болница и преждевременна гибел ", сподели той в изказване. " Нашата цел е да осведомяваме локалните политици и вземащите решения за изгодите от стратегическото консолидиране на зелената инфраструктура в градското обмисляне, с цел да се насърчи по-устойчива, гъвкава и здравословна градска среда. "

Градовете записват по-високи температури, в сравнение с близките покрайнини или селски региони, заради така наречен резултат на градския топлинен остров. Тази спомагателна топлота се дължи главно на неналичието на растителност, отработените газове от климатичните системи, както и на тъмния асфалт и строителните материали, които гълтам и задържат топлината.

Изменението на климата към този момент е довело до усилване на казуса. Миналата година Европа претърпя най-горещото си лято в историята и втората най-топла година.

Ползи за здравето

Горещите талази по света са рекордни и през последните десетилетия се усилват по дълготрайност. Днес студените условия към момента предизвикват повече смъртни случаи в Европа, в сравнение с горещото време. Климатичните модели обаче плануват, че до десетилетие обвързваните с горещините болести и смъртност ще съставляват по-голяма тежест за здравните служби.

" Това става все по-належащо, защото Европа изпитва все по-екстремни температурни съмнения, породени от изменението на климата ", сподели Юнгман.

Изследователите правят оценка смъртността на хората над 20-годишна възраст сред юни и август 2015 година, като регистрират общо 57 милиона поданици. Тези данни са оценени във връзка със междинните дневни температури в градовете при два сюжета за моделиране. Първият съпоставя температурата в града с и без градски топлинни острови. Вторият симулира понижаване на температурата, в случай че покритието с дървета се усили до 30 %.

През лятото на 2015 година температурата в градовете е била приблизително с 1,5 С по-висока, в сравнение с в близките села. Градът с най-голяма разлика - 4,1 С - е Клуж-Напока, Румъния. Във всички градове 75% от общото население е живяло в региони с най-малко един градус по-висока температура, а 20% са изпитали температури с най-малко два градуса по-високи. Като цяло градовете с най-високи равнища на смъртност, свързани с температурата, са в Южна и Източна Европа.

" Това е значимо проучване ", разяснява Лорънс Уейнрайт, учител в Smith School of Enterprise and the Environment към Оксфордския университет. " Засаждането на дървета в градовете - в верния мащаб, на верните места и при избрани други условия - води до непретенциозно, само че действително понижаване на свързаната с топлината смъртност в доста градски региони. "

По-ранни изследвания демонстрират, че зелените площи могат да имат спомагателни изгоди за здравето, като да вземем за пример понижаване на сърдечносъдовите болести, деменцията и неприятното психологично здраве, както и възстановяване на когнитивните функционалности при децата и възрастните хора.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР