Засаждането на овощни дървета не е фасулска работа. Необходимо е

...
Засаждането на овощни дървета не е фасулска работа. Необходимо е
Коментари Харесай

Пет правила за успешно прихващане на фиданки

Засаждането на овощни дървета не е фасулска работа. Необходимо е да се съблюдават избрани правила, написа sinor.bg.

- Колкото по-млада е фиданката, толкоз по-лесно се прихваща и по-добре се приспособява към изискванията в градината и толкоз по-добре пораства. Голяма неточност позволяват тези, които се стремят да закупят по-висока фиданка, без да гледат корените й. Колкото по-запазена е кореновата система на дръвчето, толкоз по бързо ще се прихване.

- Особено внимание обръщайте на стъблото! Вижте дали не е сбръчкана кората. Ако това е по този начин, значи тя от дълго време е откопана и е съумяла да изсъхне. С нокът пробвайте да забелите част от кората. При живата свежа фиданка ще се открие зелен слой. Но в случай че откриете под кората кафеникава дървесина, значи фиданката е суха.

- След покупка на фиданки се постарайте незабавно да ги засадите. Ако въпреки всичко това е невероятно, заровете ги в сенчестия завършек на градината в купчина пясък. За задачата изкопайте недълбока канавка, в която едната стена, желателно да е южната, да е наклонена. След това поставете в нея дръвчетата и засипете корените и 1/3 от стъблата. Полейте щедро. По този метод можете да съхраните посадъчния материал до 2-3 седмици.

- Най-добре е дръвчетата да се засаждат с прът. Той защищава младите растения от вятъра. Така те се прихващат доста бързо, а стъблото и короната не се изкривяват.

- За плододаващите дървета е от огромно значение дълбочината на засаждане. Дълбоко засадените фиданки се развиват неприятно, дълго време не плодоносят, а от време на време и изсъхват. При плитко засаждане пък през пролетта кореновата система се открива, засъхва и те също умират. За това кореновата шийка след засаждане и слягане на почвата би трябвало да се намира на равнището на повърхността на почвата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР