Заровен в планина, която се намира в студената пустиня на

...
Заровен в планина, която се намира в студената пустиня на
Коментари Харесай

Светът направи втори Световен Сейф

Заровен в планина, която се намира в студената пустиня на Норвежкия архипелаг Свалбард, е прикрит Арктическият Сейт на човечеството, който съдържа милиони образци от семена от съвсем всяка страна на планетата.  Целта е да се предпазят от възможна световна злополука, като нуклеарна война или удар от метеорит.

Тозо сейф е получил нов комшия, нов Световен Сейф, който съдържа и пази не семена, а най-важните книги и документи на човечеството.

“Ние имаме вяра, че може да запазим данните с актуалната технология за най-малко 1000 години, ” разяснява Катрин Лоен Томсен от норвежката софтуерна компания Пикл.

Името на новият сейф е Арктически Световен Архив и той приема документи от държавни управления и проучвателен организации от целия свят. Фирми и даже частни лица могат да заплатят за привилегията тяхната информация да бъде съхранена най-малко до идващото хилядолетие.

Парадоксално, само че пазителите на Сейфа са предпочели да запазят данните не на цифрови носители, а в аналогов тип: те са съхранили всичко на фоточувствителен филм, за който настояват, че е доста по-сигурна опция на всичко цифровизирано.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР