Зърното има къде да го продаваме, но дали ЕС няма

...
Зърното има къде да го продаваме, но дали ЕС няма
Коментари Харесай

Кремъл: Западните банки разбират катастрофалните последици от конфискацията на руските активи

Зърното има къде да го продаваме, само че дали Европейски Съюз няма да загуби повече от Русия, пита Дмитрий Песков
Кремъл съобщи в петък, че правните отдели на западните банки схващат " пагубните последствия ", в случай че Европейски Съюз извърши проектите си да конфискува съветските активи, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия изложи в четвъртък предварителните си проекти за потребление на лихвените доходи, генерирани от активите на Руската централна банка (РЦБ), замразени в страни от Европейски Съюз поради наказания. Според проектите, средствата ще бъдат употребявани за финансиране на оръжейни доставки за Украйна и поддръжка на украинската военна промишленост.

Коментар по предложенията на Европейска комисия направи представителят на съветското президентство Дмитрий Песков.

Общо 210 милиарда евро (227 милиарда долара) активи на РЦБ са замразени на територията на Европейски Съюз. Европейска комисия прави оценка произлизащите от тях доходи на сред 2,5 милиарда и 3 милиарда евро единствено за 2024 година

Някои западни банки лобират против предложенията на Европейски Съюз за преразпределяне на тези милиардни доходи, защото се притесняват, че това ще докара до скъпоструващи правосъдни каузи, означи Ройтерс, като се базира на свои източници от банковата промишленост.

Европейска комисия предлага по-голямата част от приходите - 90%, да постъпят в Европейския механизъм за поддръжка на мира (European Peace Facility - EPF), взаимен фонд, който отчасти финансира оръжейните доставки за Украйна. А останалите 10% да се насочат към бюджета на Европейски Съюз, с цел да се употребяват за подсилване на украинската отбранителна промишленост.

По мотив предлагането на Европейски Съюз за налагане на по-високи мита за аграрни артикули от Русия и Беларус Дмитрий Песков сподели, че Русия има доста различни експортни пазари за зърното си. По думите му ще е нужна работа на специалисти, с цел да се дефинира дали Русия или Европейски Съюз ще пострадат повече от сходни ограничавания.

Коментирайки известия в медиите, че Вашингтон е декларирал на Украйна да спре да нанася удари по съветски петролни рафинерии, Песков сподели, че това зависи от Съединени американски щати, само че Русия би предпочела " те да призоват режима в Киев да се откаже от своята същина и на първо място от терористичните действия против цивилни цели и жилищни домове ".

Коментарите му, наподобява, визираха украинския обстрел против съветската гранична Белгородска област, показва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР