Зърнопроизводителите трябва да докажат загубита си за 2023 г. ,за

...
Зърнопроизводителите трябва да докажат загубита си за 2023 г. ,за
Коментари Харесай

Премиерът: Зърнопроизводителите трябва да докажат загубите си

Зърнопроизводителите би трябвало да потвърдят загубита си за 2023 година,за да получат помощ, разгласи на брифинг в Министерския съвет министър председателят Николай Денков. Това стана след среща с представители на браншови организации на аграрни производители.

Премиерът посочи, че подпомагането ще стане посредством подаване на заявления в Националната организация за приходите в период до края на февруари.

Представителите на бранша ще се видят с организациите, ще опишат за схемата на подкрепяне и се надяваме да бъде призната, тъй като е рационална, разяснява Денков.

Премиерът разясни, че помощта в земеделския бранш ще бъде разграничена сред два подотрасъла – единият, обвързван със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са препоръчани разнообразни подходи, защото има особености, добави той.

“По първото перо - зърнопрозиводителите ще потвърдят загубата си за 2023 година посредством подаване на заявления в Национална агенция за приходите. Срокът ще е до края на месец февруари, като е препоръчана скица за подкрепяне на губещите ", изясни Денков, след което посочи, че представителите на бранша ще се срещнат с останалите и ще опишат повече за схемата.

" Надявам се зърнопроизводителите да я одобряват ", разяснява Денков.

Той акцентира, че са обезпечени 150 млн., които ще бъдат разпределени във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. “Тези 150 млн. ще бъдат разпределени още веднъж по съответната формула и тя ще бъде показана на организациите. Тези пари ще са за периода до 30-ти юни, защото това е срокът, в който е удължена на европейско равнище помощта обвързвана с Украйна ”, напомни Денков.

Той означи, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

Илия Проданов, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите, разяснява, че довечера ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с Министерски съвет.

" До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно съглашение с ясни ангажименти-законодателни и така нататък Утре ще дадем и конференция в 11:00 ч., с цел да уведомим. Ние сме в протестна подготвеност, в случай че има единодушие обаче няма да има такива митинги ", изясни Проданов.

Той бе безапелационен, че е значим за тях механизма, който се предлага, а не самите средства. " За нас бюджетната рамка не е от безусловно никакво значение. За нас са значими механизма, ставката и културите, които ще се подкрепят ", добави ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите, съобщи през днешния ден.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР