Зърнастецът или дивата боя е род храсти, по-рядко малки дървета

...
Зърнастецът или дивата боя е род храсти, по-рядко малки дървета
Коментари Харесай

Баба знае: тази билка пречиства и регулира теглото

Зърнастецът или дивата багра е жанр шубраци, по-рядко дребни дървета от семейство Зърникови. Дълго употребен от индианците като естествено слабително средство, зърнастецът не е необятно прочут с това си качество до 1877г. Това е дърво, в началото публикувано най-вече в Америка, чиято кора се употребява като дейно средство за битката със запека.

Всъщност на испански името на тази билка значи „ свещена кора “ . Тя се събира рано през пролетта, след което се суши, с цел да се употребява по предопределение.
Билката се среща по Средиземноморието и Южна Европа. В България се срещат 5 типа.
 Най-добрите билки против киселини в стомаха  Най-добрите билки против киселини в стомаха  Най-добрите билки против киселини в стомаха  Най-добрите билки против киселини в стомаха
Зърнастецът пораства във влажни, до кисели почви, в сенчестите сектори на открити поляни или по границата на смесени иглолистни и широколистни гори.

Изсушената кора от зърнастец има очистителен и жлъчегонен резултат върху организма. Помага при запек, без да се отразява на естествената функционалност на тънките вътрешности. Много слабителни лекарства съдържат зърнастец като съществена съставна част.

Билката зърнастец има детоксикиращо, слабително и жлъчегонно деяние. Използва се за лекуване на запек, колит, язва, хемороиди, метеоризъм, затлъстяване, усъвършенстват перисталтиката на дебелото черво, намалява холестерола, оказва помощ при стрес и меланхолия, покачва потентността .

 зърнастец iStock

С лечебна цел се употребява и вариация на билката, позната като морски зърнастец с червеникави плодове и тънки заострени листа. Тя е мощен антиоксидант и имуностимулатор, богата е на витамин В, С и А. Помага при авитаминоза, астма, ларингит и други болести на дихателната система, болести на черния дроб, алергии, липса на вкус, женски неразположения, отмалялост.

Морският зърнастец има и подмладяващо деяние, освежава и усъвършенства еластичността на кожата, стимулирайки производството на колаген.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР