Зарица Динкова била притеснена, че браншът щял да съди клиента

...
Зарица Динкова била притеснена, че браншът щял да съди клиента
Коментари Харесай

Ответен удар: Министърката на туризма заплаши заведенията, ето как

Зарица Динкова била обезпокоена, че браншът щял да съди клиента с пържолите за 650 лв.

Заведенията може да изгубят данъчните си облекчения, в случай че не премислят отношението си към клиентите. Това предупреди в своя позиция туристическият министър Зарица Динкова по повод позицията на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Вчера те оповестиха, че ще съдят мъжа, който наскоро се оплака, че е платил 490 лева за три пържоли в ресторант във Варна.

В момента за заведения за хранене и заведения има диференцираната ставка на Данък добавена стойност в размер на 9%. Тя бе понижена поради ковид пандемията.

Динкова декларира, че като министър на туризма е мощно обезпокоена от сигналите, които двете сдружения са изпратили към българските консуматори, заявявайки че ще съдят клиент за това, че си е разрешил да повдигне въпрос за спорна търговска процедура. Става дума не тъкмо за цената на месото, а за това, че в менюто е посочена цена за 100 гр. От КЗП обявиха, че ценоразпис за 100 година е позволен единствено за доста скъпи екзотични риби и други, които клиентът може да види онлайн.

" Напомням, че обществото, против което тази асоциация намерено застава беше, и до през днешния ден е толерантно към ресторантьорския бранш, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подкрепи, страната - респективно всички ние - се лиши от многомилионни доходи, които останаха в притежателите на заведения. Разбирам, че професионалните общности се основават, с цел да пазят групови ползи. Убедена съм, че бизнесът би трябвало да работи умерено и без непотребна административна тежест, само че не одобрявам, че това би трябвало да е за сметка на останалата част от обществото ", споделя министърът.

Тя декларира увереност, че в случая множеството членове на асоциацията не споделят позицията на своето управление.

" Неумелото ръководство на тази, а и на други сходни рецесии, нанася непоправими вреди върху имиджа на целия български туризъм. Призовавам асоциацията на ресторантьорите да премисли цялостното си държание във връзка с клиентите си, както и към по-отговорно отношение към облика на българския туристически артикул ", написа Динкова.

" В противоположен случай - предизвестява тя - ще ми е доста мъчно да защитя данъчните придобивки в бюджета за идната година, защото няма да мога да намеря причини и поддръжка за това в българското общество ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР