Заразяването с варианта Омикрон на новия коровавирус не води до

...
Заразяването с варианта Омикрон на новия коровавирус не води до
Коментари Харесай

Омикрон не защитава хората без ваксина от другите разновидности на COVID-19

Заразяването с разновидността Омикрон на новия коровавирус не води до имунитет, който може да обезпечи отбрана против други разновидности на инфекцията , в случай че пациентът не е преболедувал или няма сложена ваксина, сочи изследване на американски учени, оповестено в електронната библиотека medRxiv.

Изследователският екип, управителен от Дженифър Даудна , която е притежател на Нобелова премия и професор в Калифорнийския университет в Бъркли , е желал да откри дали разпространяването на Омикрон ще докара до развиването на стаден имунитет против всички разновидности на новия ковид.

" Свръхбързото разпространяване на Омикрон накара учените да спорят дали ще докара до имунитет на международното население против други вариации на ковид. Нашите опити върху мишки демонстрираха, че това ще се случи единствено в случай че пациентите към този момент са се срещнали с инфекцията или пък са били имунизирани против COVID-19 ", е заключението на специалистите.

Биолозите организират серия от опити с мишки с отчасти човешка имунна система. По време на опитите учените заразяват гризачи с разновидностите Делта и Омикрон, след което проучват имунния отговор на оживелите животни към други разновидности на новия ковид.

Резултатите ненадейно демонстрират, че инфекцията с Омикрон не дава имунитет против други разновидности на ковид , даже в първите дни и седмици след възобновяване на гризачите. От друга страна, инфектирането на мишките с Делта води до появяването на антитела и Т-клетки, способни да обезвреждат първичните разновидности на новия ковид.

Учените допускат, че тези разлики сред разновидностите се дължат на обстоятелството, че Омикрон съвсем не прониква в надълбоко в белите дробове на пациентите и не образува съществени огнища на инфектиране. Професор Даудна и нейните сътрудници обаче откриват, че най-новият вид на COVID-19 при имунизирани или възобновени мишки води до появяването на имунитет против всички познати разновидности на болестта.

Това допуска, че разпространяването на Омикрон ще докара до образуване на стаден имунитет против инфекцията, само че в случай че забележителна част от популацията на Земята е преболедували или е имунизирано, е заключението на специалистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР