Заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има

...
Заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има
Коментари Харесай

МЗ: Заразяването със сезонен грип след прекаран COVID може да има сериозно отражение върху здравето

Заразяването с грип след прекарана коронавирусна зараза може да има съществени отблясъци върху здравето ни, поради отслабената към този момент имунната система, четем на фейсбук страницата на Министерство на здравеопазването.

Групите лица, изложени на по-висок риск от тежко протичане на сезонния грип и на COVID-19, са доста сходни. Това са хората в преклонна възраст, жителите с хронични болести, медицинският личен състав и тези, които могат да се трансфорат в източник на зараза за лица от рисковите групи, за които се грижат. Освен за самите тях, отбраната посредством имунизация против двете болести е извънредно значима и за техните контактни лица (напр. хора от същото домакинство), с цел да се избегне заразяване.

Грипната вълна в България нормално стартира при започване на годината, а след имунизацията против сезонния грип са нужни 10 - 14 дни, с цел да се построи отбрана. За да се предпазим в точния момент, налага се имунизацията да бъде направена доникъде на декември. Но противогрипната ваксина може да бъде сложена както първоначално, по този начин и по време на грипна зараза. Разликата е в това, че можете да се болестите преди да бъдат реализирани съответните равнища на отбрана. Никоя имунизация не обезпечава стопроцентова отбрана, заради което със сезонен грип може да заразим и откакто сме имунизирани, само че да го прекараме доста по-леко. Заболяване може да възникне и в случай че инфекцията е настъпила малко преди имунизацията (т.е. имунизацията е сложена през инкубационния период), или в случай че инфекцията е настъпила през първите дни след имунизацията, преди отбраната да се развие изцяло.

Освен за възрастните лица, чиято имунна система е по-слаба, огромна възможност за тежко боледуване след заразяване със сезонния грип има и при:

◾️Хора със свръхчувствителност на дихателните пътища или нарушена белодробна функционалност (напр. хора с продължителен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест);

◾️Хора с хронични сърдечно-съдови, чернодробни или бъбречни болести, хора с диабет или друго метаболитно заболяване;

◾️Хора с главно неврологично или нервно-мускулно заболяване или с повредена имунна система заради главно заболяване или лекарства (напр. високи дози кортизон).

Важно е да знаем, че заразяването с грип след прекарана коронавирусна зараза може да има съществени отблясъци върху здравето ни, поради отслабената към този момент имунната система.

В допълнение към самостоятелната отбрана, постигането на високи равнища на имунизация против грип, също както и против COVID-19, спомага за понижаване разпространяването на вируса и за съкращаване на опцията за поява на нови вирусни разновидности и варианти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР