Заразни ли са здравите носители, трябва ли да тестваме децата

...
Заразни ли са здравите носители, трябва ли да тестваме децата
Коментари Харесай

Д-р Масларски: Близо 4000 деца седмично са регистрирани със стрептококова инфекция само в София

Заразни ли са здравите носители, би трябвало ли да тестваме децата си при открит контакт с болно дете и по кое време сме вън от заплаха от затрудненията на скарлатината, на тези и още въпроси дава отговор педиатърът доктор Пламен Масларски .

Д-р Масларски, няма по какъв начин да не Ви попитам с какво си обяснявате покачването в десетки пъти на случаите на скарлатина?

Високата периодичност на скарлатина и респираторните вирусни инфекции тази година отчитаме като разследване от свалената отбрана след годините на пандемия от Ковид, която ограничи естественото наличие на сезонните инфекции във въпросния интервал. На лице е и по-слабия хигиеничен надзор, както и свободното събиране на огромни групи хора в затворени пространства.

Кога се чака пика на вълната от скарлатина?

Можем да кажем, че сега сме на този пик. Само в София се записват 3500-4000 деца седмично, което демонстрира една нараснала заболеваемост от стрептококова зараза. Бактерията, причиняваща скарлатина е необятно публикуван микроорганизъм, а сезонът е подобаващ за предаването му. Докато първоначално отчитахме клъстерно разпространяване, с днешна дата към този момент можем да кажем, че то е дифузно в множеството детски колективи.

Какво можете да ни кажете за бета-хемолитичния стрептокок от група А - причина за скарлатината?

Трябва да разграничим причинителя от болестта скарлатина, тъй като носителството на бета-хемолитичен стрептокок от група А не е наложително да е скарлатина. Тази бактерия може да аргументи фарингит, гнойна ангина или фарингит, а затрудненията могат да доведат до съществени болести на сърцето, ставите или бъбреците.

Самата скарлатина се характеризира с висока температура, болки в гърлото и типична картина на гърлото и сливиците с леки хеморагии по фаринкса. Дни след началото на болестта се появява обрив по раменете, гърдите, корема, а лицето добива присъщ тип със зачервени бузи и бледост по долната и горната джука, така наречен " Триъгълник на Филатов ". След преболедуването се следи нормално трицевидно люшене на кожата на пръстите, дланите и ходилата.

Правилно ли се назовава скарлатината шарка, откакто е от бактериален генезис?

Да, скарлатината е единствената бактериална шарка и единствената, която се лекува с банкет на антибиотик, само че по-характерното за нея е, че не построява дълготраен имунитет, както при рубеолата, морбили или варицела и при малшанс детето може да се разболее неколкократно.

Какъв е най-често инкубационния интервал?

Периодът е къс. От 3 до 7 дни след инфектирането може да се появи обрив, само че би трябвало да вземем поради това, че 10-20% от децата го носят без да са заболели.

Безсимптомното носителство или децата в инкубационен интервал могат ли да заразяват?

Да, само че към този момент в доста по-тесен контакт, като целувка, дълги диалози отблизо разстояние, шерване на общи предмети и така нататък "

До какви затруднения може да докара скарлатината?

За благополучие, все по-рядко се следят затруднения, тъй като множеството хора са добре осведомени, а и ние имаме потвърдено оръжие за битка със скарлатината. Това са антибиотиците от пеницилиновата група. Първият пеницилин е открит тъкмо за лекуване на бета-стрептокок от група А, тъй че тази шарка предстои на етиологично лекуване. Ако скарлатината обаче не се лекува, може да се стигне до затруднение, обвързвано с увреда на ставите (ревматизъм), сърдечните клапи и да се възпали вътрешната обвивката на сърцето (ендокардит), както и да се увредят бъбреците.

При вярна и навременна терапия може ли да се каже, че сме вън от заплаха?

Препоръчваме 20 дни след определяне на болестта да се направи нов пълнозвучен секрет и да се изследват характерни антитела посредством кръвен тест (антистрептолизинов титър), чиито равнища са показателни за възможни затруднения. Прави се ПКК (пълна кръвна картина) и се дава урина и в случай че всичко е наред, считаме казусът за завършен. Ако има отклоняване при антителата и другите индикатори, се подхваща следващо следене и възможна съвещания с ревматолог, кардиолог и нефролог.

Коя възрастова група е най-рискова за скарлатината?

Това е детската възраст сред 3 и 15 години. След тази възраст човек отново може да се разболее от стрептококова зараза, само че тя не протича с обрив, както при децата, а единствено с гнойна ангина, която също може да докара до гореспоменатите затруднения - ревматизъм, сърдечни и бъбречни увреждания. Затова възрастни, които имат такива признаци - висока температура, болки в гърлото, също е добре да се изследват.

Антителата, за които говорите, имат ли отношение към тежестта на превозване на скарлатината?

Ако 20 дни след лекуване и след безсимптомно носителство тези антитела са високи, тогава се постанова спомагателна консултация и то първо с кардиолог.

По отношение на тежестта на протичане, това няма връзка с изработването на антитела. Може да има безсимптомно носителство и висок титър, или мощно изявена симптоматика, а антителата да бъдат ниски.

Трябва ли да се лекува безсимптомно дете, единствено поради съществуването на стрептокока?

Не. В тази връзка желая да прибавя хората да не изпадат в суматоха, а при съществуване на признаци да се вършат нужните проучвания. Иначе ограниченията са нормалните - да се прекарва повече време навън, да се съблюдава персонална хигиена и считам, че полека-лека това заболяване ще отмине.

В края на инфекциозния сезон, когато имунната система на множеството постоянно боледуващи деца е занижена, един антибиотичен банкет няма ли да компрометира още повече имунната система?

При вярно дозирано и добре диагностицирано и проследявано лекуване не би трябвало това да даде някакво съществено отражение.

За какъв брой време се възвръща имунната система след вирусни болести?

Обикновено за месец.

А при каква външна температура бактерията не е дейна?

При 60 градуса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР