Заразените с варианта Омикрон на COVID-19 рядко постъпват в болница.

...
Заразените с варианта Омикрон на COVID-19 рядко постъпват в болница.
Коментари Харесай

Български медик в Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница

" Заразените с разновидността " Омикрон " на COVID-19 рядко постъпват в болница. Общо взето всички го прекарват леко, с леки признаци - кашлица, главоболие, вероятно запушен нос ".

Това сподели в изявление за предаването кардиологът доцент Владимир Григоров, който работи в Йоханесбург, Южна Африка.

По думите му случаите на инфектирани с новия вид скачат внезапно, изключително през последните 24 часа - към този момент има регистрирани към 6000.

В Република Южна Африка към 33% от популацията е имунизирано против ковид. Няма условие за зелени документи за достъп до публични места.

Според доцент Григоров рестриктивните мерки за пътешестване от РЮА са дискриминация, тъй като разновидността " Омикрон " евентуално циркулира към този момент и в други страни, само че не са го разкрили в точния момент.

" Сега излизат данни, че доста от страните, в които го е имало, не са правили генетична секвенция и те просто не са го намерили. Тук вирусологията е извънредно добре развита поради СПИН и заради това генетиката е добре развита ", посочи медикът.

Според трета доза би могла да ни защищити от " Омикрон ".

" Трета доза би могла да ни защищити от новия вид на ковид, а също така има данни, че " Омикрон " не протича по-тежко. "

Той добави, че и имунизациите евентуално няма да спрат да работят, просто ще са с по-ниско равнище на отбрана, по тази причина е значим бустерът.

По думите му единственото ясно е, че този вид е доста по-заразен, само че в случай че се потвърди, неговото леко протичане и той измести " Делта " разновидността, това ще положително.

" Засега обаче всичко е в областта на хипотезите, само че не трябва да има място за суматоха. Ако маските се носят вярно, до 40% понижава рискът от заразяване ", добави медикът.

Симидчиев изясни, че ЮАР е удобно място за развиване на нови разновидности на вируса, тъй като има огромно население, ниско равнище на имунизация и доста хора с компрометирана имунна система.

Там са 30% ваксинираните, а у нас 25, добави той.

Медикът разяснява и новото Народно заседание, от което е част, като съобщи, че е редно в него да се влиза със зелен документ.

" Ясно е, че в Народното събрание би трябвало да се влиза със зелен документ. Според заповед на здравния министър за всички публични здания се изисква подобен, значи би трябвало и за постройката на Народно събрание да е годно това предписание ", сподели той.

Симидчиев отхвърли да е желал да става здравен министър, само че в случай че му се предложи да е ръководител на здравната комисия, няма да откаже.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР