Заразените с коронавирус в Турция изведнъж станаха 1,8 милиона -

...
Заразените с коронавирус в Турция изведнъж станаха 1,8 милиона -
Коментари Харесай

Пандемията в Турция излиза извън контрол

Заразените с ковид в Турция внезапно станаха 1,8 милиона - от 550 000 при започване на декември. Пандемията е отвън надзор, споделят специалисти и укоряват Анкара, че укрива данни за жертвите, разяснява Юлия Хан в Дойче веле.
Торта с претекстове от Хари Потър и празненство с най-хубавите ѝ приятелки - по този начин Ирис желала да чества осмия си рожден ден. Подобно празненство обаче през днешния ден се провежда мъчно. Затова и то се състои не в дома на момичето, а на една детска площадка в истанбулския квартал Кадъкьой. В Турция през седмицата децата и младежите под 20 години имат право да прекарват единствено по три часа на открито - сред 13 и 16 часа.
" Някои наши познати се заразиха с ковид, възпитаници от учебното заведение на щерка ми - също, а и един родственик се болести. Дълго време всичко изглеждаше надалеч от нас, само че в този момент виждаме, че е все по-близко ", споделя Гюлай Ертекин, майка на Ирис.
Забраните за излизане на открито за децата и младежите не са единствената ограничаваща мярка в Турция, наложена поради пандемията. И възрастните хора могат да излизат на открито единствено по несъмнено време. Освен това рейсовете и влаковете са неразрешени за младите и за възрастните хора. А по уикендите важи цялостен локдаун - всички, с дребни изключения, би трябвало да си останат у дома. Четиридневна възбрана за излизане ще има и по Нова година.
През тези дни кварталите на 16-милионния Истанбул са пусти. Ресторантите, питейните заведения и доста от магазините са затворени. Цели улици наподобяват по този начин, като че ли спят бездънен зимен сън. Мерките обаче идват прекомерно късно, споделят здравните специалисти.
Каква е истината за пандемията в Турция?
От юли до края на ноември турското държавно управление оповестяваше единствено една част от случаите на инфектирани с ковид - само броя на пациентите със признаци. Затова и мнозина мислеха, че страната се оправя по-скоро добре с рецесията. Междувременно обаче управляващите афишират и асимптоматичните случаи, вследствие на което излиза наяве, че Турция е една от най-силно засегнатите от COVID-19 страни в света. Сега новозаразените са публично по над 30 000 дневно - толкоз, колкото в никакъв случай до момента.
Официалният брой на умрелите за денонощие се е удвоил през последните четири седмици - в това време на над 200 души. А и общият брой на инфектираните от пролетта насам бе доста поправен от държавното управление - от 550 000 при започване на декември на над 1,8 милиона в този момент. Много истанбулци се усещат излъгани. " Не сме удовлетворени от метода, по който държавното управление се отнася към рецесията, само че не можем да създадем нищо ", споделя една минувачка. " Правителството се интересува най-много от своя имидж. Затова всичко е толкоз непрозрачно ", споделя различен.
Болниците и лекарите изнемогват
От месеци критиците укоряват турското държавно управление, че укрива същинските мащаби на пандемията - най-много, с цел да отбрани стопанската система. Фактът, че Анкара дълго време не е оповестявала цялостния брой на инфектираните, е съдействал за разпространяването на вируса, обявиха неотдавна от Турската лекарска камара. " Контролът над пандемията е загубен. "
Емрат Къръмлъ, който е персонален доктор, е имал доста случаи на ковид измежду пациентите си. Според него управляващите не престават да разкрасяват нещата. " Имаме доста повече случаи, в сравнение с афишира държавното управление. Смятам, че новозаразените са сред 50 000 и 60 000 дневно. " Къръмлъ споделя още, че лечебните заведения и интензивните отделения в Истанбул са цялостни. " Повече места няма. Лекарите са на ръба на опциите си. Трябва да се подхващат незабавни ограничения. "
За това упорстват и опозиционните политици в Турция. Един от тях е кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Преди броени дни той разгласи, че единствено умрелите от ковид в управлявания от него мегаполис са съвсем толкоз, колкото оповестените публично от държавното управление жертви за цяла Турция. Анкара отхвърля.
Екрем Имамоглу акцентира, че досегашните ограничения не са довели съвсем до нищо, броят на случаите не понижава. " Имаме потребност от цялостен локдаун ", уверен е той. Кметът упорства публичният живот в Истанбул да се приключи изцяло за две до три седмици, с цел да се спре разпространяването на вируса. Наблюдателите обаче не позволяват, че държавното управление ще предприеме тази стъпка, тъй като президентът Ердоган непрекъснато акцентира, че желае да опази стопанската система от нови вреди.
За осемгодишната Ирис сегашните ограничения са прекомерно фрапантни. Вкъщи постоянно е скучно, споделя тя и прибавя, че никой не знае по кое време още веднъж ще тръгне на учебно заведение и ще може да играе обикновено с приятелките си. Партито ѝ в това време е завършило - трите часа на открито са свършили незабелязано. Децата още веднъж би трябвало да се приберат по домовете си. " За идната година си поисквам рожден ден без никакъв ковид ", споделя Ирис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР