Заразени с фипронил яйца е възможно вече да са навлезли

...
Заразени с фипронил яйца е възможно вече да са навлезли
Коментари Харесай

Заразените с фипронил яйца вероятно са достигнали и България

Заразени с фипронил яйца е допустимо към този момент да са навлезли и в България. Това може да се е случило в предприятията за преправка и най-много при сушените яйца, заяви пред „ Агрозона “ проф. Димитър Белоречков, ръководител на Съюза на птицевъдите в България.

„ Проблемът е много огромен и не е изключено да е достигнал нашите граници, откакто бе открит и в Румъния. Успокоителното е, че в случай че има инфектирани яйца у нас, то те ще са за преправка, няма по какъв начин да се появят в магазинната мрежа. Потребителите постоянно могат да прочетат първите две букви, изписани на продукта и да схванат, че той идва от Холандия “, сподели Белоречков.

"В България на 2-3 места се създават сухи яйца, т.е. стават на прахуляк и отиват за консумация в промишлени мащаби. Произвеждаме годишно от тях сред 800 и 1000 тона. Оттам индиректно може да стигнат до заведения за хранене, само че не и като прясна продукция. Може да се вложат при изработката на спагети, снаксове и др ".

Вероятно е да се появи и месо с фипронил в Европа, добавя проф. Белоречков. В случая, в Холандия са третирали кокошките с инсектицида без да се съобразят, че той може да премине освен в яйцата, само че и в месото

„ Яйца са отишли към този момент в половин Европа, засегнатите страни публично са 17. Проблемът е почнал от 180 ферми, което е огромен брой. Не се знае какво количество птици са наранени. Най-вероятно кокошките ще бъдат умъртвени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР