Заразата с новия коронавирус е вид война, но държавата е

...
Заразата с новия коронавирус е вид война, но държавата е
Коментари Харесай

Борисов на съвета по сигурност: Коронавирусът е вид война, но държавата е готова

Заразата с новия ковид е тип война, само че страната е готова. Така може да се заключи изявлението на премиера Бойко Борисов на изключителното съвещание на съвета по сигурността към държавното управление, извършено през днешния ден. " Да се активизираме, да сме крепки българи. Какво ли не сме преодолели, ще преодолеем и това ", сподели министър председателят в монолог пред присъстващите.

Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19 общо шестима пациенти са с открито съществуване на вируса - двама в София, двама в Плевен и двама в Габрово (развитието на обстановката в действително време следете тук).

Борисов подреди на здравния министър Кирил Ананиев да провежда заплащането и изпращането на маски, калцуни и защитни дрехи за лечебните заведения. Задачата на вицепремиера Томислав Дончев е да провежда производството на защитни дрехи. Министерство на вътрешните работи и службите получиха заповед да не разрешат експорт на персонални защитни средства.

Борисов разгласи, че инспекцията на мострите на защитни дрехи, готови от няколко български компании, дават отговор на всички условия и може да стартира произвеждане с потенциал 2000 дрехи на ден от три компании. Целта е да се създадат 30 - 40 000 защитни костюма.

 Борисов на съвета по сигурност: Коронавирусът е тип война, само че страната е подготвена
© Юлия Лазарова

Премиерът уточни, че до понеделник ще има общоевропейско решение за произвеждане и систематизиране на средства за отбрана. Борисов обаче чака първите количества по тази линия да дойдат най-рано в края на април.

Областните шефове вземат решение за кината и театрите

Премиерът сподели още, че за областите с регистрирани случаи на ковид има осем наложителни ограничения, а за тези без инфектирани те са пет. По мотив възбраните за визити на кина, театри и всеобщи мероприятия, решението от през днешния ден е регионалните шефове да преценят дали да ги не разрешават.

Кризисният щаб за битка със болестта предлага всеки образователен час да стартира с пет минутна пропаганда с ограниченията за персонална хигиена. Борисов изрази мнение, че на третия час на децата ще им омръзне и предложи учителите да преценяват какъв брой постоянно да изнасят лекциите.

Пикът на болестта се чака през септември

Борисов заключи, че светът е напълно неопитен за сходна зараза. На база снощния диалог сред европейските водачи, той предвижда, че пикът на епидемията ще е през септември. Най-лошият сюжет предвиждал от новия вирус смъртните случаи да са 3 млн.

 Борисов на съвета по сигурност: Коронавирусът е тип война, само че страната е подготвена
© Юлия Лазарова

За следващ път Борисов прикани да не се основава суматоха, която да счупи стопанската система. " Тогава рецесията ще е огромна, ще стартираме да приказваме за безработица, ниски приходи, и няма да има оптимизъм ", заключи той. Премиерът успокои, че както в България, по този начин и в Европа ресурси от храна и вода има.
Репортаж от втория ден, в който Плевен живееше със случаи на ковид - тук.

Репортаж за обстановката в Габрово - тук

Всички най-важно по тематиката за 10 март и за първите случаи на ковид в София - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (325)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР