Заравянето на произведен РДФ (твърдо гориво от отпадъци - бел.

...
Заравянето на произведен РДФ (твърдо гориво от отпадъци - бел.
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС сигнализира РИОСВ за нередности в завода за боклук

Заравянето на създаден РДФ (твърдо гориво от боклуци - бел. ред.), който би трябвало да бъде изгарян в циментовите фабрики, е документирано при инспекция на място, инициирана от общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян.

На място са участвали и представители на екипа на Васил Терзиев - заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от обединението " Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София " (ПП-ДБ- " Спаси София " ).

До края на днешния ден групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за всички открити нередности в Регионалната ревизия по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна инспекция, оповестяват още от ГЕРБ-СДС.

Снимка: ГЕРБ

" С видео и фотоси документирахме заравянето на създаден РДФ в клетка 4 на хранилище " Садината ". Шефът на завода категорично призна без терзания в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за произвеждане на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга - депото се запълва на доста по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Директорът на завода господин Савов съобщи, че депонират РДФ, с цел да на се натрупа. Отговор на въпроса ни за какво за четири месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите фабрики, няма ", съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, представен в известието.

При инспекцията е открито още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е понижено в пъти, се прибавя в него.

" В момента по осем индивида на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 тона боклук, който постъпва за денонощие. Това значи, че един човек преработва 70 хиляди тона боклук. Това, с изключение на безумство, е и евентуална занемареност в изключително огромни размери. По този метод Столична община губи десетки тонове хартия и пластмаса, които заравя, вместо да отделя и продава ", разяснява Георги Георгиев.

Споредс Лорита Радев до предходната година ръчното сепариране на рециклируемите материали се е правило от най-малко 30-33-ма чиновници на промяна и общо 70 на денонощие.

" Бункерите за приемане на битовите боклуци са цялостни на 70%, което в никакъв случай до момента не се е случвало . Това е повода и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, с цел да могат да разтоварят ", сподели ръководителят на групата Антон Хекимян.

Снимка: ГЕРБ

В сигнала до Регионална инспекция за опазване на околната среда групата на ГЕРБ-СДС в СОС упорства да бъде открит действителният % на депонирани боклуци в последните четири месеца и това дали той дава отговор на издаденото сложно позволение.

Снимка: ГЕРБ

На 6 декември м.г. кметът на София Васил Терзиев съобщи, че в Столичното дружество за отнасяне на боклуци има голям брой проблеми в цялата верига, което води до огромно натоварване. Той акцентира, че в случай че този цех би трябвало да преработва 90% от всичко, което влиза и би трябвало да се депонират 10%, сега се депонират 90%, а 10% се преработват.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР