Заради западния си начин на живот и затова, че свободно

...
Заради западния си начин на живот и затова, че свободно
Коментари Харесай

Какво знаем за "Ал-Салам-313" - новата иракска мафия?

Заради западния си метод на живот и по тази причина, че свободно показва мнението си, дамата постоянно получавала закани от иракска рокерска група на име „ Ал-Салам-313 ". И то, в случай че "салам " на арабски значи "мир ".

Заплашваната жена също е от Ирак, откъдето е избягала. От основание за сигурност тя не желае да загатваме името ѝ. Такава е била и рекомендацията на полицията. За Дъждовни води тя споделя, че познава и други свои сънародници, живеещи в странство, които са били заплашвани.

Досега никой не е посмял да приказва намерено за това - хората се опасяват, че заканите биха могли да бъдат изпълнени. Съвсем неотдавна бе извършена полицейската интервенция, при която бяха претърсени 49 жилища и търговски пространства в 11 града на провинция Северен Рейн-Вестфалия, арестуван беше един човек.

"Успешен удар против проведената престъпност "

Целта на полицейската акция е била да бъдат събрани доказателства за активността на "Ал-Салам-313 ". По-конкретно става дума за обвинявания против 34 лица - иракчани и сирийци: за нарушавания на Закона за надзор на бойните оръжия, незаконно прекачване на хора, подправяне на паспорти и закононарушения, свързани с дрога. Вътрешният министър Херберт Ройл дефинира интервенцията като "успешен удар против проведената престъпност ". Той обаче не може да каже дали групировката е дейна и в други немски провинции.

Дали обаче става въпрос единствено за проведена престъпност? Във Facebook откриваме страница "Ал-Салам-Германия ", която обаче от две години насам очевидно е замразена. За последно на нея е качвана информация при започване на май 2017 година. В интернет-платформата Ютюб се натъкнахме на едно над 7-минутно пропагандно видео на рокерската група. То се състои от обособени клипчета, подплатени с трагична музика. В тях се виждат членове на бандата с коли и мотори, които се подреждат в полукръг към техния лидер. Мускулестите мъже носят кожени елечета, а някои от тях и слънчеви очила.

"Нека мирът да е с вас. Аз съм Абу Мехди от групата "Салам-313 ", показва се шефът на рокерите във видеото. Твърди, че същинското му име е Мохамад Буниа. След това показва групировката, която, по думите му, е учредена при започване на 2016 година, и която работила също и в други европейски страни като Швеция, Дания и Холандия. "Нямаме никакви угризения. Всеки, който идва в Европа, би трябвало да се държи уместно ", споделя тарторът на групата явно по адрес на пристигналите в Германия иракчани. И още нещо е явно - че той се изживява като страж на морала.

Групата, съгласно него не желае да основава проблеми, а единствено „ да оказва помощ “. И въпреки всичко: "Някои от вас обаче имат потребност да им се хвърли един крепък пердах по арабски фасон – досещате се защо става дума, нали? “. А обвиняванията, че рокерската тайфа била някаква иракска мафия, били цялостна нелепост, споделя хипотетичният Абу Мехди на друго място във видеото. Неговият псевдоним не е определен по никакъв начин инцидентно. В шиитския ислям Мехди (или Махди) е потомък на пророка Мохамед, изпратен от Аллах, с цел да освободи света от всички неправди. Също и цифрата 313 има набожен подтекст - шиитите имат вяра, че техният Спасител ще се върне на земята с 313 сподвижници.

Един от номерата на колите, запечатан на видеото, стартира с буквата "Е ". Ще рече, че тя е с регистрация в град Есен в Рурската област. Там живее също и Абу Мехди. За първи път локалната преса писа за "Ал-Салам-313 " през декември 2017 година. Тогава в Есен беше осъществено нахлуване против чайната на водача на групата. В този спор сред иракчаните и конкурентен ливански клан ставало дума за пари, взети от рекет.

В своя отчет за клановата престъпност през 2018 година Службата за отбрана на конституцията на Северен Рейн-Вестфалия не загатва поименно рокерската група "Ал-Салам-313 ". Но в документа се показва, че през последните месеци в престъпите среди се води борба за преразпределение на територии, в която незаконни групи от Ирак и Сирия се пробват да изземат самодейността от господстващите в тази сфера незаконни фамилни кланове от турски, кюрдски и ливански генезис.

"Армията на Махди " в Ирак

Служител на вътрешното министерство в провинция Северен Рейн-Вестфалия удостовери за Дъждовни води, че в тази ситуация с "Ал-Салам-313 " евентуално става въпрос и за политически и религиозно стимулирани закононарушения. И по-точно групата е подозирана, че поддържа въоръжено религиозно крило в Ирак - техни религиозни съидейници. Смята се, че изключително близки връзки рокерите поддържат с така наречената "Армия на Махди " на радикалния шиитски лидер Муктада ал-Садр.

Според данни от американски източници, "Армията на Махди " наброява няколко десетки хиляди бойци и е единствено една от многото въоръжени шиитски милиции в Ирак. Всички те са зародили след американската инвазия в Ирак през 2003 година. Тогава разпускането на иракската войска и всеобщите уволнения на служители на реда в страната сътвориха вакуум в региона на сигурността, който бързо беше напълнен от въпросните въоръжени формирования.

Много от шиитските групировки са подкрепяни от Иран: с пари, оръжия и образование. Във войната против сунитската терористична организация "Ислямска страна " тези групировки играха значима роля - постоянно в тясно съдействие с американските въоръжени сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР