Заради високата инфлация - едно от предизвикателствата не само пред

...
Заради високата инфлация - едно от предизвикателствата не само пред
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Високата инфлация ще доведе до вдигане на банковите лихви

Заради високата инфлация - едно от провокациите освен пред България, само че и пред цяла Европа и Съединени американски щати, се чака покачване на лихвите, разгласи икономистът Георги Ангелов пред bTV.

" Това ще бъде един преход от супер ниски лихви към едни по-умерени, по-високи лихви, тъй че с това ще би трябвало да се оправя идващият шеф на Българска народна банка ", разяснява той.

Бъдещият гуверньор на централната банка ще би трябвало да се сблъска със банковата система и по тази причина би трябвало да има мощ и самостоятелност при налагането на непопулярни в банковия бранш ограничения, добави икономистът.

Ангелов разяснява и подписания от съветския президент Владимир Путин декрет за търговията с газ с вражески страни по този начин: " След доста терзания указът се оказа нещо напълно друго от това, което всички се притесняваха. Ще продължи заплащането в евро, а " Газпромбанк " ще обръща еврото в рубли служебно. Тоест, няма да има потребност ние да търсим някъде рубли. Руската страна търси алегорична победа - да покаже, че не е на колене, че може и тя да постанова някакви условия на Запада ".

Ангелов добави, че въпреки това, действително Москва не може да спре кранчето, тъй като има потребност от тази валута. Това поддържа съветската стопанска система, тъй че се търси един компромис - хем Западът да продължи да заплаща във валута, хем това да се показа като заплащане в рубли посредством служебно превалутиране в " Газпромбанк ".

Според Георги Ангелов не би трябвало да има нарастване на цените на тока за семействата след отпадането на мораториума върху стойностите на електрическата енергия. Той изясни, че поради огромния експорт и огромното търсене на ток енергийните компании са създали тази и предходната година големи свръхпечалби. Затова няма потребност от в допълнение повдигане на цената.

" За семействата няма никаква причина да се подвига токът. Аз даже считам, че може леко да се понижи, точно тъй като са толкоз печеливши енергийните компании и безусловно вършат милиарди ", уточни икономистът.

Ангелов бе безапелационен, че цените на храните са високи и компенсацията би трябвало да бъде през покачването на приходите - пенсии и заплати, с цел да не пада покупателната дарба.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР