Заради валежите в момента е усложнена обстановката в столицата и

...
Заради валежите в момента е усложнена обстановката в столицата и
Коментари Харесай

Главен комисар Александър Джартов: Язовирите са под контрол

Заради преваляванията сега е усложнена ситуацията в столицата и по-специално в Нови Искър. Там три наши екипа, взаимно със Следствен отдел към окръжна прокуратура, отводняваме здания. В Подгумер също имаме един екип. Става дума главно за наводнени къщи, само че реката към този момент е в коритото си и можем да работим по-спокойно. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” основен комисар Александър Джартов, шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Има евакуирани хора в села в Северозападна България. „ В петък преля река Войнишка, която е покрай град Дунавци. В момента се прави оценка обстановката. Реката е в коритото си, само че оставаме в подготвеност. Има 60 къщи за отводняване. Някои хора са приютени при близки, а тези, които останаха по домовете си – имаме подготвеност да евакуираме ”, акцентира той.

По отношение на заплахата от преливане на язовири той акцентира, че няма информация за рискови уреди. „ Превантивно насочихме наши хидромоторни помпи към два от язовирите в Монтанско, с цел да предотвратим залпово преливане на вода през преливниците. За момента обстановката е под надзор ”.

Следим с нараснало внимание обстановката в 21 области предвид на прогнозата за оранжев код за рисково време допълни още основният комисар.  

По думите на основен комисар Джартов от страна на основната дирекция са обезпечени над 1300 пожарникари, които да дежурят в цялата страна за директно реагиране. „ Държим и непрекъсната връзка с Националната асоциация на доброволците. В случай на нужда сме подготвени посредством тях да осигурим такава ”, акцентира той. И добави: „ Работим по постъпилите сигнали в Монтана, където знам за най-малко трима евакуирани хора. Отводняваме най-много къщи ”.

Главният комисар изясни и правилото на деяние на разработваната система за ранно предизвестие за бедствия BG Alert. „ Тя ще бъде спомагателен канал към Националната система за ранно предизвестие и обявяване. Чрез нея ще може през мобилните телефони да се даде информация на жителите дали има заплаха за тях. Става дума за феномени, които могат да се предвиждат. Не става дума за трусове. Системата ще бъде довършена до края на месеца, след което ще стартират тестванията ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР