Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в някои

...
Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в някои
Коментари Харесай

Връщат част от противоепидемичните мерки в областите с най-висока заболеваемост

Заради увеличаващия се брой на инфектирани с ковид в някои области у нас бяха върнати част от ограничителните противоепидемични мерки, съобщи Българска национална телевизия.

В София всички възпитаници от 5 до 12 класа минават към отдалечена форма на образование от петък, 12 март. Същевременно с това Софийският действен щаб реши, че  всички заведения, включително и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с лимитирано работно време до 22 ч. Преустановява се присъственото образование във висшите учебни заведения и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на деяние на тези ограничения все още е двуседмичен – от 12 до 26 март. Забраняват се визитите на външни лица в домовете за обществени услуги на територията на Столична община. Забранява провеждането на проведени екскурзии, фестивали и събори, при които се възнамерява събиране на огромен брой хора навън. Има и предложение за стягане на ограниченията в огромните търговски центрове и фитнес залите при продължаващ растеж на заболеваемостта. Столична община, Столичната здравна ревизия и Столична дирекция на вътрешните работи стартират засилени инспекции за спазването на ограниченията в комерсиалните обекти, заведения за хранене и заведения, както и в градския превоз.

В област Благоевград от на следващия ден затварят фитнесите и моловете, кината, театрите и танцовите. Всички всички възпитаници от 5-и до 12-и клас минават на онлайн образование, до момента в който тези от 1-ви до 4-ти клас остават да се образоват присъствено. Мерките са за интервал от две седмици. Отворени остават детските градини и яслите. Заведенията също остават отворени, само че с лимитирано работно време до 22:00 часа.

В област Бургас също се предлага понижаване на работното време на заведенията до 22 часа и прекосяване на учениците от 5-и до 12-и клас към отдалечена форма на образование. Готвят се и ограничения, свързани с фитнесите и моловете. Решение се чака до края на деня.

Областният спешен щаб във Варна реши, че учениците от 6-ти до 12 клас минават към образование в електронна среда от 15-ти до 26-ти март. Родителите на по-малките възпитаници могат да подадат заявление до шефовете на образователните заведения, в случай че желаят децата им да учат онлайн. Преустановяват се всички извънкласни занимания и спортните празници. Носенето на маска на откритите пазари става наложително.

В област Враца се прекратява плановият банкет и плановите интервенции от 00.00 ч. на 11 март 2021 година за интервал от 1 месец. За същият интервал се вкарва наложително носене на защитни маски на открити пространства при скупчване на повече хора - пазари, борси, изложби, централни улици и площади. Заведенията би трябвало да работят при 30% потенциал и да не разрешават събирането на повече от 6 човек на маса. Забраняват се конференции, работни срещи, образования, съвещания, семинари, както и всеобщи тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 индивида

В област Плевен учениците от 5-и до 12-и клас излизат в неприсъствена форма на образование от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия район се стопират всички всеобщи прояви. Забраняват се всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Ресторантите ще работят при до 22:00 ч. Спира се плановия банкет и плановите интервенции в региона.Носенето на защитни маски става наложително в откритите и закрити обекти с публично прилагане, като храмовете да вземем за пример, само че не и на улици, площади, градини и паркове.

В област Шумен учениците от 5-и до 12-и клас да преминат на онлайн образование, а заведенията ще работят до 22:00 часа с потенциал до 50%. В магазините клиентите ще бъдат допускани единствено с колички за извършване на покупки, които са лимитирани по брой, тъй че да се подсигурява наличието на по-малък брой клиенти в помещението. Мерките влизат в действие на 12 март и ще важат до 31 март.

В област Ямбол  също влизат в действие по-строги ограничения против разпространяването на ковид, като от 11 март учениците от 5-и до 12-и клас минават на онлайн образование до априлската почивка. Отменен е плановият банкет, плановите интервенции и свижданията в лечебните заведения до 21 март. Няма промени в ограниченията за огромните вериги магазини и заведенията, само че тяхното съблюдаване ще се следи по-засилено. От Областния медицински щаб предлагат носенето на маски навън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР