Заради целите за постигане на климатична неутралност до 2045 г.

...
Коментари Харесай

Меркел заяви, че Германия няма да се нуждае от руски газ след 2045 г.

Заради задачите за реализиране на климатична индиферентност до 2045 година Германия няма да се нуждае от газ нито посредством " Северен поток 2 ", нито посредством украинската газопреносна система. Затова е належащо Киев да развива " зелената " енергетика, като разчита на съдействието с Берлин в тази сфера. Същевременно Германия няма да разреши на Москва да употребява съвсем приключения водопровод " Северен поток 2 " като " оръжие " против Украйна.

Тези послания насочи немският канцлер Ангела Меркел към украинския президент Володимир Зеленски в Киев. На последната си аудиенция в страната, преди да слезе от поста, тя опита да успокои терзанията, свързани със противоречивия водопровод, написа Financial Times. " Газът не може да бъде употребен като оръжие. Ние поддържаме нови наказания, в случай че Русия употребява този газов кулоар като оръжие ", съобщи тя.

Изграждането на " Северен поток 2 ", който ще транспортира съветски газ до Западна Европа през Балтийско море, мощно тревожи Киев, който ще загуби 2 милиарда $ директни доходи годишно, в случай че Москва спре доставките през Украйна. Противници на плана също по този начин показват, че той ще усили зависимостта на Европа от съветския енергиен експорт.
Зеленски: " Северен поток 2 " е рисков за Украйна
Зеленски окачестви " Северен поток 2 " като " заплаха " за Украйна. И добави: " Искам да видя какво ще получим и кой ще даде съответни гаранции. Аз съм президент на страна във война. Смятаме този план за рисково геополитическо оръжие от страна на Кремъл ". На срещата с Меркел той е изразил терзания и какво ще стане след три години, когато изтече договорът за доставката на съветски газ през Украйна.

Визитата в Киев се случва два дни след диалозите сред Меркел и съветския президент Владимир Путин в Москва. Там немският канцлер е декларирала, че Русия е подписала контракт, който я задължава да продължава да транспортира газ през Украйна до 2024 година, и е настояла, че съглашението " може и би трябвало да бъде удължено ". На собствен ред Путин е призовал европейските сътрудници на Русия да дефинират какъв брой тъкмо газ ще желаят да купят от страната му след този период.

Миналия месец Меркел и американският президент Джо Байдън реализираха сделка по отношение на " Северен поток 2 ", против който остро се обявяваше Вашингтон. Според договорката Германия даде обещание да наложи наказания против Русия, в случай че тръбопроводът се употребява против сигурността на американските съдружници в района. Част от сделката е и сформирането на фонд, който да помогне за прехода на Украйна към " зелена " сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР