Заради три пъти по-високата цена на електроенергията, която беше обявена

...
Заради три пъти по-високата цена на електроенергията, която беше обявена
Коментари Харесай

Предприятия спряха заради високи цени на тока на енергийниата борса

Заради три пъти по-високата цена на електрическата енергия, която беше оповестена за днешния ден на уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса, в 4 часа тази заран е изключена леярната пещ в “Чугунолеене” - Първомай, и е наложено ограничаване на потреблението на ток в “Енергоремонт” - Гълъбово, където са спрени термообработващите пещи.
Двете предприятия са част от “Холдинг Металик” -Стара Загора, в който влиза и машиностроителното дружество “Металик” АД и други компании. Цената, на която се купува през днешния ден електрическа енергия от свободната енергийна борса, е 191,58 лева за мегаватчас, а през вчерашния ден била 84,11 лева за мегаватчас.
„ Решихме, че още веднъж има неточност в изчислението на цената „ ден напред “, както се случи преди месец и половина на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за идващия ден от 595,98 лева за мегаватчас, само че по-късно призна за неточност и сесията беше анулирана, а цената преизчислена. Този път обаче се оказа, че цифрата е вярна “, разяснява шефът на “Чугунолеене” - Първомай инж. Живко Станилов.
Заводът има да извършва незабавни поръчки за страната и страни от Европа, пристигналите на работа през днешния ден служащи от утринната промяна са върнати. Ако след 14 часа БНЕБ още веднъж разгласява толкоз висока цена на електрическата енергия, пещите в „ Чугунолеене “ и „ Енергоремонт “ още веднъж няма да бъдат запалени.
Това ще нанесе на предприятията загуби за десетки хиляди левове. Необяснимият марж в дневната цена на тока на свободния пазар слага в тежко състояние всички предприятия в България и основава действителен риск от банкрути, е коментарът на управлението на „ Холдинг Металик “, се споделя в прессъобщение, публикувано преди към час от пресцентъра на холдинга.
Мениджмънта на „ Холдинг Металик “ и търговци на електрическа енергия на свободния пазар няма разумно пояснение за сходен скок на цените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР